Foto: Radio Slovenija
Foto: Radio Slovenija

Nacionalni svet za kulturo (NSK) je na seji obravnaval šest predlogov za imenovanje dveh članov v Svet RTV Slovenija. V novi svet RTV Slovenija je za obdobje dveh let na predlog Zveze društev slovenskih filmskih ustvarjalcev s področja avdiovizualnega sektorja imenoval novinarja Igorja Prassla, na predlog Slovenskega narodnega gledališča Maribor pa je imenoval gledališkega ter radijskega režiserja Aleša Novaka.

Prassel je urednik filmskega programa in vodja programskega oddelka Slovenske kinoteke, od leta 2011 predava tudi na Akademiji umetnosti Univerze v Novi Gorici, Novak, ki se je v preteklosti ukvarjal z režijo literarnih oddaj in radijskih iger na Radiu Slovenija, pa je trenutno umetniški direktor Festivala Borštnikovo srečanje.

Slovenska akademija znanosti in umetnosti (SAZU) je na predlog Znanstvenoraziskovalnega sveta SAZU-ja za člana sveta imenovala filozofa Tadeja Troho.

Svojega predstavnika je imenoval tudi izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije, ki je za to funkcijo izbral nekdanjega kajakaša Andraža Vehovarja. "Prepričani smo, da lahko Andraž Vehovar s svojimi izkušnjami in poznavanjem športa, področja znanosti in poslovanja ter s svojimi osebnostnimi lastnostmi pomembno prispeva k dobremu delovanju sveta RTV Slovenija," so v komiteju zapisali na spletni strani

Svet delavcev RTV Slovenija je v torek v svet izvolil nekdanjo varuhinjo pravic gledalcev in poslušalcev RTV-ja Ilinko Todorovski. Volitve preostalih petih članov iz vrst zaposlenih na RTV Slovenija bodo v četrtek, izidi pa bodo znani v petek dopoldne.

V uradnem listu je objavljen tudi sklep Sveta za trajnostni razvoj in varstvo okolja, da za članico s področja varstva okolja, narave in podnebja v svet RTV-ja imenujejo direktorico okoljske nevladne organizacije Umanotera Gajo Brecelj.

Nacionalni svet za kulturo je za člana novega sveta Radiotelevizije Slovenija izbral Igorja Prassla (levo) in Aleša Novaka (desno). Foto: BoBo
Nacionalni svet za kulturo je za člana novega sveta Radiotelevizije Slovenija izbral Igorja Prassla (levo) in Aleša Novaka (desno). Foto: BoBo

Kandidate že imenovali tudi predsednica, informacijski pooblaščenec in varuh

V preteklih dneh so bili v uradnem listu že objavljeni sklepi o imenovanju treh članov sveta. Predsednica republike Nataša Pirc Musar je izmed predlaganih predstavnikov registriranih verskih skupnosti izbrala predstavnico Evangeličanske cerkve Klaudijo Sedar.

Sorodna novica Zadržanje novele o RTV Slovenija sprožilo mešane odzive

Informacijski pooblaščenec je na podlagi javnega poziva organizacijam, ki so dejavne na področju medijev, razvoja informacijske družbe in zagotavljanja transparentnosti, imenoval univerzitetno diplomirano novinarko Špelo Stare, ki jo je predlagalo Društvo novinarjev Slovenije. Varuh človekovih pravic pa je za člana sveta iz vrst nevladnih organizacij s področja varstva človekovih pravic izbral direktorja CNVOS-a Gorana Forbicija.

Svet RTV Slovenija konstituiran, a še ne sme delovati

Z današnjimi objavami ima torej svet RTV Slovenija več kot polovico članov, kar pomeni, da je v skladu s členi novele zakona o RTV Slovenija, ki jih ustavno sodišče ni začasno zadržalo, ta organ konstituiran. Vendar pa so ustavni sodniki s sklepom o zadržanju treh členov novele zakona odločili, da novi svet do njihove končne odločitve ne sme delovati.

Na ustavno sodišče je pobudo za oceno ustavnosti novele s predlogom za začasno zadržanje vložilo več vodilnih na RTV Slovenija s prvopodpisanim predsednikom programskega sveta Petrom Gregorčičem.

Svet RTV-ja konstituiran, a ne sme delovati