Tedenski izbor radijskih iger dopolnjujeta še nova premiera cikla kratkih radijskih iger Slabe ceste in posebna radijska igra v počastitev svetovnega dneva Zemlje.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Radijska igra: Ljubezen in planet Zemlja
V začetku tedna praznujemo svetovni dan Zemlje – dan, ko razmišljamo o načinih, kako bi bolj trajnostno in okolju prijazno preživljali naš vsakdan in s tem bolje skrbeli in varovali naš planet. Na programu Ars bo tako v ponedeljek ob 22.05 na sporedu posebna radijska igra radiofonskega ustvarjalca Matjaža Jarca in bioakustika dr. Tomija Trilarja z naslovom O čem govorijo ptice. Avtorja radijske igre sta med raznolikimi melodijami ptičjih napevov poiskala takšne, ki so podobni znanim skladbam iz zakladnice klasične glasbe in jih s pomočjo glasbene oblikovalke Darje Hlavka Godina in tonskega mojstra Jureta Culiberga vkomponirala v zaključeno zvokovno raziskavo, ki odstira kompleksni in raznoliki svet ptičjega popevanja. Igra O čem govorijo ptice zagotovo spodbuja k premisleku o raznovrstnosti živih bitij v naši ožji okolici, pa tudi v biosferi, v kateri sobivamo.

Ker se bliža maj, mesec ljubezni, bo v četrtek na programu Ars v terminu radijske igre ob 22.05 vse v znamenju ljubezni, tega kompleksnega, globokega, vznemirljivega, a tudi pogosto zmedenega čustva – na sporedu bo igra s preprostim, a pomenljivim naslovom Ljubezen. V njej je režiserka Elza Rituper med glasbeni izbor in skupek zvočnih asociacij vtkala nabor pesmi Cirila Zlobca, predstavnika pesniškega intimizma, ki ga stroka in širša javnost pogosto imenujeta tudi "pesnik ljubezni". Zagotovo z razlogom, saj je bila ljubezen osrednji navdih njegove poezije in tako prepreda glavnino njegovega opusa – ljubezen pa je bila tako kot v primeru četrtkove radijske igre pogosto prisotna že v naslovu pesmi. Pesmi, ki sestavljajo zvočni mozaik, so leta 1993 interpretirali Boris Cavazza, Miha Baloh, Violeta Tomić, Maja Sever, Vojko Zidar, Igor Samobor, Marinka Štern, Jerica Mrzel, Majda Kohek, Zvone Hribar, Tone Kuntner, Aleš Valič in Majda Grbac.

Slabe ceste. Foto: ARS
Slabe ceste. Foto: ARS

Tudi torkova radijska igra na Prvem programu bo izpovedovala ljubezen: drugi del kratke radijske nadaljevanke Ves ta svet je oder ima namreč ravno tako naslov Ljubezen. Z njim Uredništvo igranega programa obeležuje 460. obletnico rojstva renesančnega mojstra besede Williama Shakespearja, ki naj bi se po predvidevanjih zgodovinarjev rodil 23. aprila 1564. Recital monologov in sonetov v produkciji radia Maribor sta pripravila avtor priredbe Jože Javoršek in režiserka Gabrijela Lučka Gruden, interpretirala pa sta ga Mira Sardoč in Stane Starešinić, ki ju je na klavirju spremljala pianistka in glasbena oblikovalka Vesna Zuppin. V radijski igri odzvanja Shakespearjeva pretanjena ubeseditev čustvenih stanj, hrepenenj in premislekov o medčloveških odnosih; dramatikova močna prisotnost Shakespearjeve dramatike na svetovnih, pa tudi slovenskih odrih pa očitno priča o večno aktualnem iskanju novih pomenov, konceptov in premislekov o enigmatičnem opusu velikana angleške in svetovne renesanse.

Kratka radijska igra: Nekaj branja in malo tišine
Z zadnjo sredo v aprilu se zaključuje cikel nagrajenke in nagrajencev Združenja dramskih umetnikov Slovenije: v preteklih terminih kratke radijske igre v sredo ob 13.05 na programu Ars so poslušalke in poslušalci prisluhnili igri Drage Potočnjak ter interpretacijama Saša Tabakovića in Željka Hrsa. Ta teden bo na sporedu kratka radijska igra In sem ji bral, ki jo je leta 2020 poleg Nataše Barbare Gračner interpretiral Jernej Gašperin, prejemnik stanovske igralske nagrade Duša Počkaj za dveletno obdobje. Komisija za nagrade je zapisala, da nas vloge igralca in člana Mestnega gledališča ljubljanskega "nagovarjajo z mladostno svežino, ki pa ohranja trpkosti in težo njegovih kreacij, posebej pristno in gledalcu blizu, znano. Tako se nam razgalja kot stari modrec v koži mladeniča. Vsakič znova to gledalca navduši." V kratki radijski igri, ki jo je po istoimenski kratki zgodbi Ane Svetel priredila Kaja Blazinšek, Jernej Gašperin interpretira mladega pesnika, ki ga vožnja iz Milana v Ljubljano združi s finančno analitičarko. Pot v slovensko prestolnico v režiji Špele Kravogel tako postane poetični praznik postopnega, a intenzivnega zbliževanja dveh neznancev.

Sobotni termin kratke radijske igre pa v poslušanje ponuja novo premiero šestdelnega cikla Slabe ceste v režiji Ane Krauthaker. V četrtem delu se v kamuflažnem džipu proti cilju vozita ženska (Polona Juh) in vojak (Jurij Drevenšek) – a njuno potovanje je veliko več kot le potovanje od ene do druge točke, saj se v prizoru, polnem zasukov, intenzivnih čustvenih stanj in konfliktov razkriva vedno več presenetljivih dejstev … Posebnost cikla Slabe ceste je terensko snemanje in s tem njegova subtilna ambientalnost. Interpretka četrtega dela Polona Juh je o izkušnji snemanja, pa tudi dela z Uredništvom igranega programa povedala: "Radijska igra Slabe ceste me je vnovič navdušila v povezavi s terenskim delom. Z avtentično zvočno akustičnostjo sem se srečevala že v preteklosti in sicer z režiserko Ano Krauthaker kot tudi Igorjem Likarjem in snemanjem Halštata Draga Jančarja v mežiškem rudniku. Naravnost, dejanskost in prepričljivost zvoka v ambientalnem prostoru, zagotovo drugače, oziroma bolj življenjsko deluje na poslušalca v narativnosti vsebine. Interpretacija igralcev, se tako lahko v prid napisane drame, oddalji od sintetičnosti studijskega zvoka, s tem pa, upam da, v poslušalcu vzbudi intenzivnejše doživljanje vsebine. Zelo podpiram snemanje radijskih iger zunaj studia, na nek način je podobno snemanju filma, zato se v prihodnosti veselim podobnih izkušenj." Kratka radijska igra Hotel sem mal tišine cikla Slabe ceste bo na sporedu v soboto ob 22.40 na Prvem programu.

Radijska igra za otroke: Zadnja postaja gospe Ljudmile
Konec tedna bo prinesel tudi konec štiridelnega zvočnega omnibusa o upokojeni učiteljici šivanja gospe Ljudmili – v nedeljo ob 8.05 bo na sporedu četrti, zadnji del cikla radijskih iger za otroke Gospa s klobukom. Cikel je po zgodbah Maše Ogrizek priredil in režiral Klemen Markovčič, interpretirala pa sta ga Marijana Brecelj v naslovni vlogi in Matija Rozman v vlogi pripovedovalca. V sklepnem delu postane Ljudmilina papiga Ara Bella talka neslane šale malih gusarjev in se zaradi zaljubljenosti v prav posebno papigo na izletu »izgubi«, Ljudmila pa prvič vstopi v Blaznikov kiosk in dokončno ugotovi, da je življenje piknik. Za zamudnike pa so prvi, drugi (temu sledi še pogovor z avtorico) in tretji del cikla Gospa s klobukom še vedno na voljo na zahtevo na portalu RTV 365 in v podkastu Radijska igra za otroke na spletni strani Prvega programa.

Poslušalke in poslušalci lahko predvajanim radijskim igram prisluhnejo tudi v podkastih radijske igre na spletnih straneh Prvega in Arsa ter na portalu RTV 365, kjer so vsebine na voljo še trideset dni po predvajanju.

Spored radijskih iger med 22. in 28. aprilom 2024

Ponedeljek, 22. april
Radijska igra 22.05 (Ars) – Matjaž Jarc: O čem govorijo ptice?

Torek, 23. april
Radijska igra 21.05 (Prvi) – William Shakespeare: Ves ta svet je oder (2. del) – Ljubezen

Sreda, 24. april
Kratka radijska igra 13.05 (Ars) – Ana Svetel (prir. Kaja Blazinšek): In sem ji bral

Četrtek, 25. april
Radijska igra 22.05 (Ars) – Ciril Zlobec: Ljubezen

Sobota, 27. april
Kratka radijska igra 22.40 (Prvi) – Natalja Vorožbit: Slabe ceste IV – Hotel sem mal tišine (PREMIERA)

Nedelja, 28. april
Radijska igra za otroke 08.05 (Prvi) – Maša Ogrizek (prir. Klemen Markovčič): Gospa s klobukom IV (PREMIERA)