Sorodna novica Vojna skozi otroške oči: Ko bi pa vedeli, kaj nas čaka, bi se še bolj bali

V duhu minulega praznika dan boja proti okupatorju bo danes ob 22.05 na sporedu dokumentarna radijska igra iz leta 1975 z naslovom Uporne Slovenke. Avtorica Djurdja Flere je dokumentirala pričevanja slovenskih zapornic, ki so aktivno sodelovale v boju proti okupatorju za nacionalno in človeško osvoboditev. V transportnih vagonih, pred sodišči, pa tudi v temnicah – pričevanja kažejo, da je bilo vsakodnevno življenje dokumentiranih žensk nepretrgan boj, ki se z današnje časovne distance zdi še bolj nemogoče krut, a hkrati še bolj veličasten. Radijska igra v režiji Dušana Mauserja s svojim vznemirljivim zanosom in zgodovinskim izrazom v poslušanje ponuja kompleksen zgodovinski dokument okupacije in revolucije, spodbuja pa tudi k premisleku o miru, v katerem imamo privilegij živeti danes, medtem ko okrog nas divjajo nesmiselni in nepopustljivi vojni spopadi.

Na drugi maj, ki ga v Sloveniji kot ena redkih držav praznujemo kot (podaljšan) praznik dela, bo na programu Ars ob 22.05 na sporedu radijska igra Račun avtorja Vinka Möderndorferja, ki je igro leta 2001 tudi režiral. Kritična družbena drama je napisana v obliki kriminalke, ki prevprašuje pa polje državnega kriminala in njegovih družbenih posledic. Čustveno obarvana zgodba o prehodu državnega podjetja v zasebne roke kaže drugo stran podivjanega in brezobzirnega kapitalizma. Ta povzroči množičen odpust delavcev in več osebnih tragedij, naposled pa tudi to, da se eden od najstarejših delavcev iz obupa nad razmerami odloči za podobno dejanje kakor Cankarjev hlapec Jernej – političnemu mogotcu namreč izstavi račun za njegovo kriminalno početje.

"Približno deset let traja gledališki dah." Vinko Möderndorfer

V torek bo na Prvem programu ob 21.05 na sporedu zabavna radijska igra slovenskega avtorja Frančka Rudolfa z naslovom Kratek oddih v zdravilišču. V tej groteskni kriminalki dva roparja (Ivo Ban in Aleš Valič) postaneta žrtvi nevsakdanjega hobija prevejane gospe Jožice (Polona Vetrih), ki se med lopovskim podvigom mudi v Radencih. Humorna Rudolfova igra pred poslušalstvo postavlja satirično ogledalo, v katerem se zrcalijo nekateri negativni pojavi našega vsakdana: pohlep, lažnivost in dvoličnost. Je gospa Jožica res v Radencih?

Kratka radijska igra: Premiera petega dela cikla Slabe ceste in igra ob prazniku dela
Na mednarodni praznik dela bo v sredo ob 13.05 na sporedu kratka radijska igra Glažuta sodobnega poljskega pisatelja Daniela Odija. Njegova istoimenska zbirka kratke proze je izšla leta 2005, zgodbo iz zbirke pa je za radijsko uprizoritev priredila Mateja Valentič. Igra v jedrnati obliki kaže morečo banalnost delavčevega vsakdana, na katero se mora v sklopu prve službe navaditi tudi mladenič. V duhu prazničnega prevpraševanja delavskih pravic se iz radijskega dela lušči dejstvo, da so tovrstne stiske delavcev vse bolj del naše vsakdanjosti, ki jo prepredajo prekarne in nezanesljive oblike dela. Kratko radijsko igro Glažuta v produkciji Radia Maribor je leta 2009 režiral Jože Valentič, v glavni vlogi Borisa pa je nastopil Branko Jordan.

V petem delu cikla kratkih radijskih iger Slabe ceste, ki ga poslušalke in poslušalci lahko premierno poslušajo v sobotnih terminih kratke radijske igre ob 22.40 na Prvem, ima ruski vojak (Blaž Šef) v kleti pridržano mlado novinarko (Doroteja Nadrah). Žrtev in rabelj znotraj agresivnega odnosa razkrivata več spektrov grozot vojne, vendar se znotraj sadistične interakcije postopoma odkrivajo blagi drobci humanosti, pa tudi umanjkanje osnovne človeške bližine, ki zamaje razmerja moči v njunem odnosu. Cikel v režiji Ane Krauthaker izrisuje podivjano vojno stanje na območju ukrajinskega Donbasa, pri čemer so v ospredju predvsem civilno prebivalstvo v situacijah, ko je vsak naslednji trenutek preživetja vprašljiv.

Cikel kratkih radijskih iger Slabe ceste na Programu Ars

Radijska igra za otroke: Na gorskih strminah
S toplimi dnevi se začenja tudi planinska sezona, o čemer bo govorila tudi nedeljska radijska igra za otroke Pomlad na triglavskih strminah, ki jo je ravno tako kot torkovo radijsko igro napisal Franček Rudolf. V njej se mlajši in starejši planinci odpravljajo v strmine, še posebej radi pa se slikajo z osličkom, ki tovori hrano v planinsko kočo. Gorske živali pa imajo svojevrstne pomladne opravke, saj mladi rod pripravljajo na življenje v gorah, kamor se zgrinja vedno več obiskovalcev. Igro v režiji Barbare Hieng Samobor sta leta 1997 interpretirala Urška Hlebec in Vojko Zidar, z glasbenimi vložki pa je sodeloval Gregor Čušin.

Poslušalke in poslušalci lahko predvajanim radijskim igram prisluhnejo tudi v podkastih radijske igre na spletnih straneh Prvega in Arsa ter na portalu RTV 365, kjer so vsebine na voljo še trideset dni po predvajanju.

Spored radijskih iger med 29. aprilom in 5. majem 2024

Ponedeljek, 29. april
Radijska igra 22.05 (Ars)
Djurdja Flere: Uporne Slovenke

Torek, 30. april
Radijska igra 21.05 (Prvi)
Franček Rudolf: Kratek oddih v zdravilišču

Sreda, 1. maj
Kratka radijska igra 13.05 (Ars)
Daniel Odi: Glažuta

Četrtek, 2. maj
Radijska igra 22.05 (Ars)
Vinko Möderndorfer: Račun

Sobota, 4. maj
Kratka radijska igra 22.40 (Prvi)
Natalja Vorožbit: Slabe ceste V – Kaj misliš, da je blo prej tukaj? (PREMIERA)

Nedelja, 5. maj
Radijska igra za otroke 08.05 (Prvi)
Franček Rudolf: Pomlad na triglavskih strminah