Foto: BoBo
Foto: BoBo

Pred odprtjem novega Centra Rog, ki je na tej lokaciji predviden letos, je par sto protestnikov izrazilo nestrinjanje z izrivanjem najemnikov stanovanj iz mestnih območij za potrebe turizma.
Uvodoma omenjena udeleženka je protest podprla kot nekdo, ki že 40 let živi in dela v Ljubljani. "Sicer ne živim v središču mesta, pač živim in delam tukaj, in po toliko letih, tik pred upokojitvijo sem, životariš s svojo plačo. Pa delam v šolstvu. In naj to kdo komentira, kakor hoče," je dodala.

"Protest se je organiziral ob drugi obletnici nasilne evikcije avtonomne tovarne Rog, ki je skoraj 16 let obstajala in zavzemala svoje mesto v družbi, kar so varnostniki družbe Valina in policija storili pod pretvezo, da v objektih Roga ni bilo nikogar," je povedal eden od udeležencev in dodal: "Protestira pa se tudi proti splošnim visokim stroškom bivanja v Ljubljani in podrejanju mesta interesom turistov in kapitala."

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Protestniki so se iz parka Tabor sprehodili mimo stavbe RTV Slovenija čez Slovensko cesto in Tromostovje do Mestne hiše in pred nekdanjo tovarno Rog, kjer so poskušali odpreti vrata na dvorišče novonastajajočega ustvarjalno-kulturnega centra, kar pa so preprečili policisti.

Sočasno s protestom proti gentrifikaciji mesta, uperjenega proti ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, so se zavzeli za ohranjanje alternativne scene v Ljubljani in za zaščito avtonomnih prostorov, kot je nedavno nastala Participativna ljubljanska avtonomna cona (Plac). Prav tako so se zavzeli za javno zdravstvo za vse prebivalce.

Ljubljanska občina je objekt nekdanje tovarne Rog, v katerem so več let živeli in ustvarjali pripadniki avtonomne skupnosti, prevzela v posest pred natanko dvema letoma in začela z njegovim rušenjem. Pred Rogom so tedaj se zbrali številni protestniki, posredovala je tudi policija.

Uporabniki Roga so zatrjevali, da so jih deložirali brez pravne podlage, ter že takrat opozorili na krčenje javnega prostora za prebivalce. Z navzkrižnimi tožbami se je primer znašel tudi na sodišču.

Aprila 2020 je bil nato ustanovljen javni zavod Center Rog, ki bo upravljal z novim kulturno-ustvarjalnim središčem s sodobnimi produkcijskimi prostori. Obnova se je začela januarja lani, njena vrednost je bila ocenjena na približno 20 milijonov evrov.