Foto: MMC RTV Slovenija/Blaž Plut
Foto: MMC RTV Slovenija/Blaž Plut

Mestna občina Ljubljana (MOL) je ponovno objavila razpis za direktorja Kina Šiška, potem ko na prejšnjem direktorja niso izbrali kljub dvema uspešnima prijavama. Razpis bo odprt le 10 dni, saj bo Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja prijave kandidatov za prosto delovno mesto zbirala le do 25. januarja.

Simon Kardum potrdil za Delo, da se ne bo vrnil v Kino Šiška
Ugibalo se je, ali se bo Kardum po odstopu s položaja člana uprave RTV Slovenija vrnil na direktorsko mesto Kina Šiška, ki ga je vodil 15 let v treh mandatih, od njegove ustanovitve leta 2009, a je
za Delo potrdil, da se na razpis zagotovo ne bo prijavil.

Razpis za direktorja Kina Šiška je MOL ponovil, ker na predhodnem razpisu niso izbrali nikogar od prijavljenih kandidatov. Po poročanju N1 so na razpis prispele tri prijave, popolni prijavi pa sta oddala dotedanji pomočnik direktorja za menedžment in finance Mitja Bravhar ter glasbeni urednik in novinar na Valu 202 Žiga Klančar. Oba sta svoji kandidaturi umaknila po sestanku z Zoranom Jankovićem.

Jankovič pojasnil ozadje "vmešavanja" v razpis
Pozneje je na tedenski novinarski konferenci župan pojasnil ozadje tega pogovora. "Kino Šiška je v vseh teh letih dosegel nesluten razvoj, zato iščemo kandidata, ki bo zagotovil, da se bo delo, ki ga je začel Kardum, nadaljevalo na tej ravni," je dejal Janković, ki se je branil očitkov o morebitni prekoračitvi pristojnosti. "Lahko se sprašujemo o formalizmih, a ta pogovor je bil neformalen, pogovarjali smo se o razvoju Kina Šiška," je še dejal Janković, ki naj bi si na mestu direktorja Kina Šiška želel zdajšnjega direktorja Slovenskega mladinskega gledališča Tiborja Miheliča Syeda.

Kot je v nadaljevanju še pojasnil, sta bila oba kandidata primerna za vodenje Kina Šiška, a "vseeno preverjajo, ali se bo javil še kakšen še primernejši in še boljši". Poleg tega je bil jasen, da dokler je mestni svet sestavljen, tako kot je, mora biti primeren kandidat izbran s soglasjem župana in mestnega sveta. "Če prevzameš odgovornost, moraš imeti določene pravice," je pojasnil in dodal, da je običajna praksa, da tudi druge kandidate pred imenovanjem na čelo javnih zavodov povabi na pogovor.

Ni še znano, ali se bo na ponovljeni razpis za direktorja Kina Šiška Mihelič Syed res prijavil. V sredini decembra je za portal N1 pojasnil, da "bo kandidat za direktorja postal, ko in če bo objavljen nov razpis ter ko in če se bo nanj prijavil, nato pa ga bodo prepoznali kot ustreznega kandidata s formalnimi pogoji".