Ministrstvo za kulturo. Foto: MMC RTV SLO
Ministrstvo za kulturo. Foto: MMC RTV SLO

Višina integralnega dela proračuna ostaja nespremenjena, je povedal državni sekretar na ministrstvu za kulturo Marko Rusjan.

Sredstva so po Rusjanovih navedbah povečali za projekt častnega gostovanja na knjižnem sejmu v Frankfurtu. Ta projekt je razvrščen pod evropska kohezijska sredstva, zato so povišanje financirali z njimi. Dodatno so podprli tudi platformo Center za kreativnost.

Znesek integralnih namenskih sredstev po Rusjanovih besedah ostaja nespremenjen, znotraj njih pa se pojavljajo manjše prerazporeditve. Med njimi je naštel projekt rekonstrukcije in dozidave objekta za Arhiv RS na Poljanski cesti 40, izdelavo projektne dokumentacije za Prirodoslovni muzej, za nujno investicijsko vzdrževanje in nakup opreme za nacionalne ter občinske javne zavode in za poplačilo tožb za republiške priznavalnine.

Za nevladne organizacije, medije, založnike, filmske festivale
Sredstva v integralnem proračunu prerazporejajo tudi za nove delovne strokovne komisije in za novo uvedene razpise za podporno okolje za nevladne organizacije, za štipendije za medije in za filmske festivale.

Več sredstev so med drugim namenili tudi razpisu za založnike, za bolonjski knjižni sejem in za dodatne stroške dela, povezane s temi projekti. Več sredstev so zaradi dodatnih stroškov dela namenili še Slovenskemu filmskemu centru in Javnemu skladu za kulturne dejavnosti, ki jih je prejel za programske razpise.

Poslanka Levice Tatjana Greif je izrazila veselje nad tem, da se delež sredstev, namenjenih kulturi, povečuje. Poslanko NSi-ja Ivo Dimic pa je zanimalo, zakaj se sredstva za obnovo objekta na Poljanski cesti 40 povečujejo, glede na to, da je bil ukinjen Muzej slovenske osamosvojitve, ki naj bi mesto našel prav tam. Rusjan je pojasnil, da je bil ta objekt izvorno namenjen Arhivu RS. Pod prejšnjo vlado se je nato razdelil med arhiv in Muzej slovenske osamosvojitve. Ta sredstva zdaj premeščajo na postavko arhiva, saj ta vodi celotno obnovo.