Kraljeva operna hiša v Londonu je odpovedala gostovanje baleta priznanega moskovskega gledališča Bolšoj, ki bi moralo v britanski prestolnici nastopiti poleti. Foto: EPA
Kraljeva operna hiša v Londonu je odpovedala gostovanje baleta priznanega moskovskega gledališča Bolšoj, ki bi moralo v britanski prestolnici nastopiti poleti. Foto: EPA

Gre za eno od številnih odpovedi sodelovanj v umetnosti, ki so posledica ruskega napada na Ukrajino. Več gledališč v Združenem kraljestvu je odpovedalo nastope ruskih umetnikov. Nazadnje so v gledališču Royal & Derngate v Northamptonu odpovedali sobotni nastop Ruskega državnega baleta Sibirije. Ruski napad na Ukrajino je med drugim obsodila tudi priznana umetnica performansa Marina Abramović.

Med številnimi literati, ki so se z vsega sveta pridružili pozivu po ustavitvi ognja, je tudi nobelovec Orhan Pamuk. Foto: EPA
Med številnimi literati, ki so se z vsega sveta pridružili pozivu po ustavitvi ognja, je tudi nobelovec Orhan Pamuk. Foto: EPA

PEN poziva k ustavitvi prelivanja krvi
Solidarnost s pisatelji, novinarji, umetniki in prebivalstvom Ukrajine je v pismu, ki ga je podpisalo 1040 pisateljev z vsega sveta, izrazil tudi mednarodni center PEN. V pismu obsojajo ruski napad in pozivajo k takojšnji prekinitvi prelivanja krvi. Med podpisniki so Nobelovi lavreati Svetlana Aleksijevič, Orhan Pamuk, Maria Ressa in Olga Tokarczuk, pa tudi zveneča literarna imena, kot so Margaret Atwood, Salman Rushdie, Max Porter, Paul Astre in Edmund de Waal.

Odpovedi sodelovanj
Laurent Hilaire je bil pred petimi leti imenovan za direktorja baleta Akademskega glasbenega gledališča Stanislavskega v Moskvi. Po pisanju AFP-ja je bil šele drugi Francoz, ki je v približno 150 letih vodil baletno skupino v Rusiji. Leta 1962 rojeni plesalec je šel po stopinjah Mariusa Petipaja, francoskega baletnika in koreografa, ki je v 19. stoletju vodil carski balet v Sankt Peterburgu.

Hilaire slovi kot eden najsijajnejših plesalcev svoje generacije in je bil pred odhodom v Moskvo več kot dve desetletji prvi plesalec baleta Pariške opere.

Kraljeva operna hiša v Londonu je zaradi napada odpovedala gostovanje baleta moskovskega gledališča Bolšoj. Kot so zapisali v izjavi, je bila poletna sezona baleta gledališča Bolšoj v Kraljevi operni hiši v zaključni fazi načrtovanja. "Žal pa v sedanjih okoliščinah sezone ni mogoče izvesti."

Ruski državni balet Sibirije, ki v Združenem kraljestvu nastopa od leta 2007, bi moral v gledališču Royal & Derngate v Northamptonu nastopiti tri večere s predstavami Pepelka, Sneguljčica in Hrestač, a je bi zadnja odpovedana. Gledališče je v soboto prek Twitterja sporočilo, da so se zaradi razmer v Ukrajini "odločili za odpoved nocojšnje predstave Ruskega državnega baleta Sibirije."

 V Dublinu so odpovedali predstavo Labodje jezero moskovskega Kraljevega baleta. Foto: EPA
V Dublinu so odpovedali predstavo Labodje jezero moskovskega Kraljevega baleta. Foto: EPA

Kot piše The Guardian, so v petek obiskovalci večerne predstave pred gledališčem Royal & Derngate, izražali sočutje do plesalcev Ruskega državnega baleta Sibirije, ki so imeli tisti večer predstavo in poudarjali, da plesalci niso krivi za nastalo situacijo.
V petek so, da bi pokazali solidarnost z ukrajinskim ljudstvom, v centru za uprizoritvene umetnosti Helix v Dublinu odpovedali predstavo Labodje jezero moskovskega Kraljevega baleta.

Umetnica Marina Abramović je dejala, da je napad na Ukrajino napad na vse nas. Foto: EPA
Umetnica Marina Abramović je dejala, da je napad na Ukrajino napad na vse nas. Foto: EPA

Odpovedane so tudi predstave v Wolverhamptonu. Iz Wolverhampton Grand Theatre so sporočili, da je bila odločitev o odpovedi napovedanih predstav od 28. februarja do 2. marca "popolnoma pravilna glede na okoliščine", saj se je ruska vojska približala ukrajinski prestolnici Kijev.

Umetnica Marina Abramović je v videonagovoru napad na Ukrajino označila kot napad na človeštvo, ki ga je treba ustaviti. "Na ta neznosen dan v celoti podpiram Ukrajince. Napad na Ukrajino je napad na vse nas. To je napad na človeštvo in ga je treba ustaviti." V ZDA delujoča srbska umetnica je o Ukrajincih, ki jih je spoznala na svojem obisku države pred nekaj leti, dejala, da so ponosni, močni in pokončni. V videu med drugim spregovori o tem, da je rojena v "nekdanji Jugoslaviji, državi, ki se rastla ob kulturah Zahoda in Rusije na vzhodu".

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o dogajanju v Ukrajini smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju v Ukrajini lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.