Ulrike Lunacek, ki prihaja iz vrst avstrijskih Zelenih, je v televizijskem nagovoru dejala: "Dajem prosto pot nekomu drugemu, ki lahko v tej krizni situaciji doseže več kot jaz." Po izbruhu pandemije kmalu po prevzemu funkcije "ni bilo več nobene možnosti za uresničitev ambicioznih vladnih načrtov za kulturo," je še dodala zdaj že nekdanja ministrica oziroma natančneje državna sekretarka za kulturo in umetnost.

Ulrike Lunacek je v petek odstopila kot avstrijska ministrica za kulturo. Foto: EPA
Ulrike Lunacek je v petek odstopila kot avstrijska ministrica za kulturo. Foto: EPA

Leta 1957 rojena Lunackova se je pred nastopom funkcije posvečala predvsem zunanji in evropski politiki, še posebej na področju žensk in družin. Januarja je njeno imenovanje na mesto ministrice naletelo na precej skeptičen odziv akterjev s področja umetnosti, ki so izpostavili predvsem njeno pomanjkanje izkušenj v svetu kulture.

Zapostavljenost kulturnega sektorja
Avstrijski gledališki režiserji so nedavno ostro kritizirali vlado, ker ni pripravila časovnice za rahljanje ukrepov in jasnih pravil za varno izvedbo predstav. Drugi iz umetniške sfere – med drugim glasbeniki in filmski producenti – pa so se pritoževali, da je vlada v pandemiji koronavirusa zanemarila njihove finančne potrebe in skrbi.

Z avstrijskim predsednikom Alexandrom Van der Bellnom na začetku januarja ob nastopu nove vlade. Foto: EPA
Z avstrijskim predsednikom Alexandrom Van der Bellnom na začetku januarja ob nastopu nove vlade. Foto: EPA

"To ni vredno ene najbogatejših držav na svetu"
Ulrike Lunacek se je v odstopnem govoru posvetila tudi vprašanju revščine mnogo umetnikov in kulturnih delavcev, češ da je telefonska številka njene pisarne zasuta s klici obupanih ljudi, ki nimajo denarja za osnovne potrebe. "To ni vredno ene najbogatejših držav na svetu," je dejala. Ob tem je pozvala k zvišanju plač v nujnih primerih med ustavitvijo kulturnih dejavnosti v času pandemije in dolgoročno naravnane ukrepe za zagotovitev strategije za "pošteno plačilo" v umetniškem sektorju.

Vodja stranke prevzel odgovornost za imenovanje Lunackove
Vodja Zelenih Werner Kogler je po odstopu Lunackove prevzel vso odgovornost za njeno imenovanje na mesto ministrice in dejal, da je šlo de facto za njegovo odločitev. V torek ali sredo naj bi bilo znano, kdo jo bo nasledil, Kogler pa naj bi imel tudi že svojo izbranko, vendar ni želel razkriti njenega imena. Kot verjetna izbira se omenja zdajšnja vodja kabineta zveznega predsednika Andrea Mayer, ki je v preteklosti že bila ministrica za kulturo (takrat še kot Andrea Ecker), poroča avstrijska tiskovna agencija APA.