Foto: AP
Foto: AP

Za revolver, ki naj bi ga prodali kot najbolj slaven kos orožja v zgodovini umetnosti, si na dražbi obetajo, da bodo iztržili do 60.000 evrov.

Pištolo Lefaucheux s sedemmilimetrskim kalibrom je leta 1965 na polju, na katerem naj bi se umetnik 75 let prej ustrelil, odkril neki kmet. Orožje je bilo doslej na ogled v van Goghovem muzeju v Amsterdamu, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Van Gogh naj bi samomor naredil v bližini francoske vasi Auvers-sur-Oise, severno od Pariza, kjer je leta 1890 preživel zadnje mesece svojega življenja. Pištolo naj bi si izposodil od lastnika gostišča, v katerem je prebival. Umrl naj bi 36 ur po strelu, ko je ranjen prispel nazaj v gostišče.

Si je v resnici sodil sam?

To naj po pisanju AFP ne bi bil prvi umetnikov dramatični samouničevalni poskus. Dve leti prej si je odrezal uho in ga ponudil prostitutki v kraju Arles na jugu Francije.

Večina zgodovinarjev si je enotna, da se je van Gogh ubil sam, v zadnjem času pa se pojavljajo teorije, ki usodni strel pripisujejo fantom, ki so se s pištolo igrali na polju. Ta teorija je predstavljena tudi v novem biografskem filmu At Eternity's Gate z Willemom Dafoejem v glavni vlogi, ki ga je režiral priznani ameriški slikar Julian Schnabel.

Po režiserjevih besedah bi van Gogha v tistem obdobju težko preganjale samomorilske misli, saj je med bivanjem v vasi Auvers-sur-Oise v 80 dneh ustvaril 75 slik na platnu. Enakega mnenja je tudi sloviti scenarist Jean-Claude Carriere, ki se s Schnablom podpisuje pod scenarij filma.