Na Arsov natečaj je prispelo osemnajst idejnih rešitev. Med njimi je žirija za razstavo izbrala enajst predlogov, ki si jih lahko ogledate na Čufarjevi ulici.  Foto: RTV Slovenija
Na Arsov natečaj je prispelo osemnajst idejnih rešitev. Med njimi je žirija za razstavo izbrala enajst predlogov, ki si jih lahko ogledate na Čufarjevi ulici. Foto: RTV Slovenija
"Kontrast bogate, subtilne, dinamične in prostorsko razgibane črtne kompozicije po celotni površini plakata s strogo, pravokotno, sredinsko postavljeno sliko plakatu Ane Govc daje močno večpomenskost." Foto: RTV Slovenija

V jubilejnem letu je program Ars v sodelovanju z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (UL ALUO) organiziral natečaj za priložnostni plakat.

Kako v vizualnem jeziku zajeti bistvo Arsa?
Projekt opozarja na poseben pomen programa Ars v radijskem in širšem medijskem prostoru, ki kulturo s številnimi vsebinami odpira onkraj akademskih okvirov in jo razume kot živ odsev življenja in dragoceno spremljevalko.

To so bila tudi izhodišča natečaja, na katerega je prispelo osemnajst idejnih rešitev. Med njimi je žirija, ki so jo sestavljali Izidora Pevec, Cvetka Požar, Nejc Prah in Peter Skalar, za razstavo izbrala enajst predlogov. Prvo mesto je razdelila med dva predloga, izbrala pa je tudi tretje mesto in dva predloga odlikovala s posebno omembo.

Prvo nagrado sta si po presoji žirije razdelila Ana Govc in Urban Šelj. Ana Govc je prepričala s "subtilno in dovršeno likovno celoto": "Kontrast bogate, subtilne, dinamične in prostorsko razgibane črtne kompozicije po celotni površini plakata s strogo, pravokotno, sredinsko postavljeno sliko plakatu daje močno večpomenskost. Likovna dovršenost in odprta večpomenska izraznost sugerirata veliko širino in vrhunsko kulturno raven številnih umetniških vsebin programa Ars."

Klasična zasnova plakata Urbana Šelja je žirijo prepričala z vizualno razgibanostjo in pomenskim bogastvom": "Plakat zelo dobro izpelje v razpisu zastavljeno nalogo, saj vključi podobe, ki jih lahko povežemo s tremi zvrstmi umetnosti – glasbeno, likovno in literarno. (…) Vključene so tudi rahlo prikrita številka 60 in barve prvih treh radijskih programov."

Tretjo nagrado je osvojil Jan Hostnik, čigar vizualna rešitev izhaja iz slogana obletnice programa Ars – Umetnost poslušanja. "Idejo interpretira kompozicijsko učinkovito, saj elemente vključi na razgiban, a hkrati zračen in uravnotežen način. Uspešno tudi ulovi razmerje med tehničnim značajem linij in igrivostjo raznobarvnih krogel in drugih elementov. Notno črtovje kot podoba glasbe se spreminja v likovno prizorišče."

Iza Pevec, Ingrid Kovač Brus in trije nagrajenci Jan Hostnik, Ana Govc in Urban Šelj ter prodekanja ALUO-ja Emina Djukić. Foto: RTV Slovenija
Iza Pevec, Ingrid Kovač Brus in trije nagrajenci Jan Hostnik, Ana Govc in Urban Šelj ter prodekanja ALUO-ja Emina Djukić. Foto: RTV Slovenija

Pogovor z uredniki uredništev Arsa ob 60-letnici programa iz Zbornika Ars 60:

"Še vedno gojimo umetniško besedo, ki je v tolikšni meri ne gojijo nikjer drugje"

Celoletno praznično dogajanje bo v tem tednu obogatila bralna uprizoritev Tavčarjeve povesti V Zali, ki bo v sredo, 13. septembra, ob 20.00 v dvorani Alme Karlin Cankarjevega doma. Vstop je brezplačen, neposredni prenos pa bo mogoče spremljati na programu Ars.

Vrhunec slavja bo v četrtek, 14. septembra: na vrsti bo slovesna podelitev lastovke 32. natečaja za najboljšo kratko zgodbo. Zvečer sledi slavnostni koncert Ars 60. Koncert Simfoničnega orkestra RTV Slovenija s šefom dirigentom Rossenom Milanovom bo pod častnim pokroviteljstvom predsednice države Nataše Pirc Musar.

Praznično obarvani bodo tudi meseci do konca leta, jubilej pa bosta zaznamovala tudi Televizija Slovenija in ZKP RTV Slovenija.

Program Ars praznuje 60 let delovanja