Odlok, ki ga je vlada sprejela na seji 30. junija, začne veljati 5. julija in velja do vključno 11. julija.

Tako je bil pred leti videti koncertni zaključek 10. rojstnega dneva Kina Šiška. Foto: Kino Šiška/Aleš Rosa
Tako je bil pred leti videti koncertni zaključek 10. rojstnega dneva Kina Šiška. Foto: Kino Šiška/Aleš Rosa

Knjižnice, arhivi, muzeji in galerije
Omejitve dovoljenega števila obiskovalcev v knjižnicah, arhivih, muzejih in galerijah so tako po novem odpravljene. Kot pogoj ostaja upoštevanje splošnih higienskih ukrepov: minimalni mogoči stik z uporabniki, redno prezračevanje ali ustrezna ventilacija prostorov, uporaba zaščitnih mask ter razkuževanje rok za obiskovalce pred vstopom in ob izstopu iz prostorov.

Higienska priporočila in medosebna razdalja
Pri opravljanju dejavnosti se morajo še zmeraj smiselno upoštevati tudi vsa higienska priporočila ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Prav tako je določena tudi omejitev najmanj enega metra medosebne razdalje med uporabniki iz različnih gospodinjstev, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje (Ukom).

Sorodna novica S ponedeljkom sproščanje ukrepov v storitvah, Hrvaška od sobote "zelena"

Javne kulturne prireditve se lahko organizirajo ob splošnih higienskih pogojih, kot sta prezračevanje zaprtih prostorov, v katerih se izvaja kulturna prireditev, in razkuževanje rok za udeležence pred vstopom in ob izstopu iz prostorov. Uporaba zaščitnih mask ni več obvezna za obiskovalce in nastopajoče, ne v zaprtih prostorih ne na prostem.

Fiksna in nefiksna sedišča in stojišča
Prav tako ni več omejitev glede deleža zasedenosti fiksnih sedišč oziroma razdalje med sedišči, ki niso fiksna, ali stojišči. Kljub temu morajo nastopajoči na javni kulturni prireditvi in obiskovalci izpolnjevati PCT-pogoj.

Kakšne so omejitve pri ogledu kulturne dediščine
Pri ogledih kulturne dediščine na ograjenih javnih površinah z nepremično kulturno dediščino mora biti zagotovljen minimalen mogoč stik z obiskovalci, potrebna sta uporaba zaščitnih mask in razkuževanje rok pred vstopom in ob izstopu s površine s kulturno dediščino. Medosebna razdalja med obiskovalci mora znašati najmanj en meter, seveda z izjemo oseb iz skupnega gospodinjstva.

Še več svobode kolektivnemu uresničevanju verske svobode
Vlada je sprostila tudi nekatere omejitve pri kolektivnem uresničevanju verske svobode. Odpravljen je pogoj kvadrature, pri vseh oblikah kolektivnega uresničevanja verske svobode tako v zaprtih prostorih kot tudi na prostem pa morajo udeleženci iz različnih gospodinjstev še vedno ohranjati meter medsebojne razdalje. V primeru kolektivnega uresničevanja verske svobode že prej ni bilo potrebno izpolnjevanje PTC-pogoja. Odlok bo začel veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu.