Protestni pohod se je vil od Miklošičevega parka skozi mestno središče, pri tem pa so protestniki nosili transparente z napisi Razlastimo kapitaliste, Stanovanja za vse in Gentrifikacija je okupacija. Transparent na fotografiji gentrifikacijo označi za rak, novi Center Rog pa za tumor. Foto: BoBo/Žiga Živulović Jr.
Protestni pohod se je vil od Miklošičevega parka skozi mestno središče, pri tem pa so protestniki nosili transparente z napisi Razlastimo kapitaliste, Stanovanja za vse in Gentrifikacija je okupacija. Transparent na fotografiji gentrifikacijo označi za rak, novi Center Rog pa za tumor. Foto: BoBo/Žiga Živulović Jr.
Sorodna novica V Centru Rog izbruhnilo prerivanje, policija pridržala in izpustila dva protestnika

Protestniki so med drugim vstopili v novi Center Rog, kjer so zaradi risanja grafitov in metanja jajc posredovali varnostniki, nato še policija, ki je enega protestnika pridržala. V protest proti pridržanju so se njegovi kolegi pozneje zbrali pred policijsko postajo Center, kjer je policija pridržala še enega človeka zaradi risanja grafita, je poročala Televizija Slovenija.

Porisan tudi eden od zmajev na Zmajskem mostu
"Zoper obe osebi je bil uveden postopek zaradi storitve več prekrškov s področja javne varnosti,"
je na tiskovni konferenci povedal Klemen Izda s Policijske uprave Ljubljana. "Policisti še zbirajo obvestila v povezavi s sumom storitve kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari v primeru stavbe Centra Rog, stanovanjskega objekta na Župančičevi ulici in poškodovanja kipa zmaja na Zmajskem mostu, ki je predmet posebnega kulturnega pomena."

Policija zanika obtožbo, da je bil eden od policistov pijan
Ena od udeleženk protesta je sicer za MMC povedala, da je bil eden od pripadnikov specialnih enot policije, ki so posredovale v Centru Rog, močno vinjen. O tem je obvestila policista, ki se je identificiral kot vodja akcije, ki ji je povedal, da ni pristojen za specialne enote, da pa bo njeno informacijo predal nadrejenim.

Na Policijski upravi Ljubljana so potrdili, da so bili z informacijo seznanjeni. Vodja posebne policijske enote, ki je vodil aktivnosti policistov v varovanju, pri napotitvi policistov na delu ni zaznal, da bi kdorkoli od sodelujočih policistov kazal znake utrujenosti, nezanesljivosti ali znake alkoholiziranosti, so sporočili. Pri tem dodajajo, da imajo tovrstne "neresnične navedbe izključno namen preusmerjanja pozornosti in diskreditiranja izvajanja nalog policistov med varovanjem".

S projektom novega Centra Rog
S projektom novega Centra Rog "so si 27 milijonov evrov vredno stavbo razdelili mestne elite in njihovi prijatelji", so prepričani protestniki, to pa je za seboj potegnilo občutno zvišanje cen nepremičnin in najemnin v tem mestnem predelu. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Center Rog: "Grafite bomo že odstranili, vsak sam pa si bo ustvaril mnenje o protestnikih"
Na petkov dogodek so se danes odzvali tudi v kreativnem središču Center Rog, ki so ga protestniki porisali z grafiti. Po njihovih besedah so Rog "protestnice in protestniki po včerajšnjem pohodu po mestu izbrali kot zadnjo in najbolj fotogenično točko manifestacije svojega načina uporabe skupnih javnih prostorov".

Tako kot ob odprtju so protestniki po njihovih navedbah tudi tokrat z grafiti vandalizirali prostore novega centra. Kot so pojasnili, bodo grafite odstranili ("med njimi po naši skromni oceni ni umetniških del", so zapisali v obvestilo za javnost), transparente pa reciklirali.

Ob tem obveščajo, da bo Center Rog še vedno ostal odprt "za čisto vse, vključno z udeleženci včerajšnjih protestov", pri čemer pa jih pozivajo, da svojo kreativnost izražajo v okviru njihovih rednih programov in "na način, ki bo prijazen do vseh drugih uporabnikov in meščanov", so v odzivu še zapisali v Centru Rog.

Eden od napisov, ki so jih v petek za seboj pustili protestniki. Foto: Center Rog
Eden od napisov, ki so jih v petek za seboj pustili protestniki. Foto: Center Rog

Tretja obletnica rušenja Avtonomne tovarne Rog
Ljubljana se je v dveh desetletjih spremenila v "kulturno izpraznjeno potrošniško kuliso za turiste" in postala predraga za življenje velikega dela ljudi, ki v njej delajo, je na petkovi novinarski konferenci poudarila Skupščina neuporabnikov Centra Rog, ki so se v večernih urah namenili na protestni pohod.

Cilj pohoda po ožjem središču Ljubljane je bil ob tretji obletnici rušenja Avtonomne Tovarne Rog znova opozoriti na stanovanjsko vprašanje v prestolnici. V protestu po dosedanjih podatkih ni bil nihče poškodovan.

Policija je po shodu neuporabnikov Centra Rog uvedla dva prekrškovna postopka