Vlada že tretjič išče direktorja Moderne galerije. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Vlada že tretjič išče direktorja Moderne galerije. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Vlada je namreč v četrtek sprejela sklep o spremembi ustanovitvenega akta Moderne galerije, s katerim se spreminja deseti člen, ki se nanaša na imenovanje direktorja tega javnega zavoda. Ta člen se po novem glasi, da je za direktorja lahko imenovana oseba, ki poleg splošnih pogojev izpolnjuje še naslednje pogoje: ima na področju ene od strok s področja dela zavoda najmanj izobrazbo, pridobljeno po študijskem programu druge stopnje, oziroma izobrazbo, ki ustreza ravni izobrazbe, pridobljene po študijskih programih druge stopnje.

Sorodna novica Sprememba še enega ustanovitvenega akta, tokrat je na vrsti Moderna galerija

Po novem mora imeti kandidat najmanj pet let delovnih izkušenj na vodstvenih delovnih mestih, poznati mora področja dela zavoda in imeti visoko raven aktivnega znanja slovenskega jezika, na višji ravni pa znanje najmanj enega svetovnega jezika. Kandidat za direktorja mora ob prijavi na razpis tudi predložiti vizijo poslovanja zavoda za obdobje svojega mandata.

Zaskrbljena stroka

Če je bil do zdaj eden od pogojev, ki so jih morali izpolnjevati kandidati za direktorja Moderne galerije, najmanj pet let delovnih izkušenj s področja dela zavoda, je v skladu s spremenjenim ustanovitvenim aktom pogoj pet let delovnih izkušenj na vodstvenih delovnih mestih in poznavanje področja dela zavoda.

Vlada je ustanovitveni akt Moderne galerije spremenila po neuspelem drugem in pred objavo tretjega razpisa za direktorja.

Stroka na področju umetnostne zgodovine in likovne umetnosti je sicer konec oktobra izrazila zaskrbljenost zaradi dolgotrajnega procesa izbire vodstva Moderne galerije ter namere ministrstva glede spremembe njenega ustanovitvenega akta.

Nagrada dozdajšnji direktorici

Do zdaj je 27 let Moderno galerijo vodila Zdenka Badovinac in v tem času je dokazala, da lahko tudi muzeji iz manjših držav in z manj sredstvi dosežejo velik ugled v mednarodnem prostoru. Zato je letos prejela tudi glavno nagrado za kulturo in umetnost Igorja Zabéla.

Moderna galerija ni edini javni zavod, kjer prihaja do menjave vodstva. Spreminjajo se tudi merila za prevzem položaja, da bi na vodilne položaje lažje imenovali želene kandidate. Zdenka Badovinac je v Odmevih komentirala, da stroka ravno takšno ravnanje posebej zameri ministrstvu za kulturo.

Po sicer še neuradnih informacijah naj bi moderno galerijo od 23. decembra kot vršilec dolžnosti vodil Robert Simonišek.

Zdenka Badovinac prejela nagrado Igorja Zabela