Nada Tarman (1922–2024). Foto: Televizija Slovenija
Nada Tarman (1922–2024). Foto: Televizija Slovenija

Bila je zadnja priča prvih dni oddajanja Radia svobodni Maribor, prvega radia na Štajerskem.
Nada Tarman se je rodila 2. aprila leta 1922 na Ohridu, kjer je oče služboval kot vojaški puškarski mojster. Njena družina se je pozneje preselila v Ljubljano.

Sorodna novica Radio svobodni Maribor in Ljubljančanka, ki ga je pomagala zagnati

Pred vojno je v Ljubljani študirala solopetje, igrala klavir in sodelovala v Ženskem akademskem pevskem zboru, ki ga je ustanovil France Marolt.

Med vojno se je takoj na začetku okupacije vključila v odporniško gibanje. Zaradi sodelovanja v tem gibanju je bila skupaj z družino aretirana, z bratom pa sta bila tudi zaprta. Iz italijanskih zaporov je Nada Tarman prišla leta 1944 s pomočjo Rdečega križa.

V Ljubljani se je vrnila v odporniško gibanje, kjer so jo določili za kurirko. "Vzdrževala sem vez med ljubljanskim komitejem, glavnim štabom in centralnim komitejem v Beli krajini," se spominja. Udeležila se je avdicije, ki jo je pripravil Radio Osvobodilne fronte (ROF) in na kateri je bila izbrana.

Ob koncu vojne je bila med prvimi sodelavci Radia Ljubljana. Z direktorjem radia Antejem Novakom sta odšla v Maribor, kjer je z drugimi zanesenjaki sodelovala pri vzpostavitvi Radia svobodni Maribor. Postala je prva imenovana upravnica radia. Po dveh mesecih se je vrnila v Ljubljano, s katero je ostala vselej povezana, in v mesto, kot je govorila, zaljubljena do konca.

Nada Tarman
Ob stoletnici Nade Tarman – najbrž najstarejše slovenske radijke
Nada Tarman, 1. del
Nada Tarman, 2. del