Sandi Horvat in Monika Sandreli. Foto: RTV Slovenija
Sandi Horvat in Monika Sandreli. Foto: RTV Slovenija

Televizijsko oddajo, ki je konec februarja letos svoje vsebine razširila z nekdanjih 15 na 20 minut, trenutno ustvarjajo trije novinarji Romi in jezikoslovka. Stebra oddaje sta Monika Sandreli in Sandi Horvat, ki je tudi urednik in voditelj sestrske radijske oddaje Naše poti – Amare Droma na Radiu Slovenija.

Zgodbe o Romih, ki jih pripravljajo Romi
Monika Sandreli, ki oddajo soustvarja že od samega začetka, se prvih korakov oddaje zelo dobro spominja. "Bila so izobraževanja, neštete poti v Ljubljano, kjer smo se kot mladi romski novinarji učili in kalili v pripravi prispevkov, montaži in iskanju zgodb," je povedala soustvarjalka oddaje.

Bogastvo in vrednoto oddaji daje to, da zgodbe o Romih pripravljajo Romi sami. V štirinajstih letih je oddaja napredovala tako vizualno kot tudi vsebinsko. V zadnjih letih smo tako skupaj z ustvarjalci obiskali Rome po svetu in spoznali njihov način življenja in kulture. Mudili smo se že na Irskem, Španiji, Slovaški, na Češkem in Hrvaškem, Srbiji in tudi v New Yorku. Lani pa smo obiskali Rome in romske organizacije v Parizu. Eno zadnjih vsebinskih pridobitev je oddaja doživela pred tremi leti z uvedbo rubrike o romskem jeziku, ki jo pripravlja jezikoslovka in naravna govorka prekmurske romščine Samanta Baranja.

Televizijska oddaja od leta 2008 svojo podobo dobiva na murskosoboškem dopisništvu, obe oddaji, tako Kaj govoriš? kot tudi Naše poti, pa nastajata v skladu z zakonom o Radiu Televiziji Slovenija in ju sofinancira vladni urad za narodnosti.

300. oddaja So vakeres? - Kaj govoriš? bo na sporedu v soboto, 26. marca, ob 12.35 na Televiziji Slovenija 1.

Večplastne in predvsem še neslišane zgodbe Romov
"Priprava oddaj, tako na televiziji kakor tudi na radiu, mi vsak teden ponudi nov izziv, ki se ga znova in znova z veseljem lotim. Zavedam se svoje odgovornosti, da moramo gledalcem in poslušalcem naših vsebin prinašati raznolike, večplastne in predvsem še neslišane zgodbe Romov. Zato še s toliko večjim veseljem poročam o stvareh, ki prikazujejo napredek v romski skupnosti in lahko tako skupaj zrušimo še kakšen predsodek do Romov pri nas. In že s tem, ko se kot izobražen Rom pojavim na zaslonih ljudi, se predsodek, da izobraženih Romov ni, razblini" je dodal Horvat.