Verjetni in neverjetni trenutki življenja, ki pridejo in v hipu preidejo, vendar za seboj pustijo močen pečat v posameznikovem življenju, so gonilo serije štirih kratkih radijskih iger, ki jim bo premierno mogoče prisluhniti v februarskih sobotah ob 22.40 v terminu kratke radijske igre na Prvem.

Sila teže – Matej Zemljič, Primož Vrhovec. Foto: Nada Žgank
Sila teže – Matej Zemljič, Primož Vrhovec. Foto: Nada Žgank

Igre Presneto, Veliki pok, Obvoznica in Sila teže je režiser Klemen Markovčič priredil po kratkih zgodbah iz zbirke Ugrizi avtorja Andreja Blatnika. V Uredništvu igranega programa so za radio priredili že več njegovih zgodb in posneli kar nekaj radijskih iger, saj so to vsebinsko bogate literarne predloge in besedila z aktualno in akutno problematiko posameznika, ujetega v sodobni čas. Blatnikova literarna in dramska dela v ospredje postavljajo v urbano okolje umeščenega posameznika, ki ga opazujemo in zaslišimo v točno določenem trenutku znotraj dinamične in zaostrene situacije – temu sledijo tudi najnovejše radijske priredbe, ki poslušalca bodisi prek notranjega monologa bodisi prek intimnega, skoraj komornega dvogovora vodijo skozi živa razgrinjanja asociacij in čustvenih stanj likov. Ti so vedno nekako avtentični v svoji izreki, vendar hkrati v stalni navezavi s sočlovekom: medtem ko Veliki pok v trenutek ujame štiri like tik pred možnim tragičnim koncem, preostale tri radijske igre ožijo dogajanje na soodnosnost dveh likov in njune medsebojne dinamike.

Presneto – Primož Vrhovec in Saša Pavlin Stosić. Foto: Nada Žgank
Presneto – Primož Vrhovec in Saša Pavlin Stosić. Foto: Nada Žgank

Presneto v interakciji ujame moškega in učiteljico njegovega sina, Obvoznica razkriva moralno dilemo dveh zdravnikov na prelomu odločitve, Sila teže pa združi dva moška na preizkušnji medsebojnega zaupanja. Zvočni verizem, ki mini seriji daje karakter dokumentarnosti, poslušalca še dodatno napeljuje k osredotočenosti na posameznika in njegov drobec življenja, ki je čustveno napet in prežet z nujo po delovanju.

Posebnost radijskih iger je tudi njihova dolžina, saj nobena ne presega petih minut. Zgoščenost izraza tako ponuja tudi vpogled v zmožnost radiofonskega medija, da v zelo kratkem času razpre cel posameznikov svet, njegov boj z notranjimi dilemami in poskus njegovih moralnih (ali amoralnih) odločitev.

Obvoznica – Saša Tabaković, Voranc Boh. Foto: Nada Žgank
Obvoznica – Saša Tabaković, Voranc Boh. Foto: Nada Žgank

Nekdo gre v šolo po sporno VHS-kaseto. Nekdo bo razstrelil ne le sebe, temveč še vse druge – in pristal na nacionalki. Nekdo morda nekoga ne bo operiral, čeprav bi ga lahko. Nekdo razmišlja, kako bi se prepustil. Na koncu vsake miniaturke pa z agilnim preobratom vedno znova pridemo do nežno odprtega konca, ki spregovori o univerzalnih resnicah, pa tudi stiskah modernega človeka.

Veliki pok – Benjamin Krnetić, Voranc Boh, Matej Zemljič, Domen Novak. Foto: Nada Žgank
Veliki pok – Benjamin Krnetić, Voranc Boh, Matej Zemljič, Domen Novak. Foto: Nada Žgank

Ciklu miniaturnih radijskih iger so poleg režiserja, prirejevalca in dramaturga Klemna Markovčiča soustvarjali še tonski mojster Urban Gruden, avtorja izvirne glasbe Silence (Boris Benko in Primož Hladnik), lektorica Saša Grčman in fonetičarka Suzana Köstner. Nastopajo dramska igralka Saša Pavlin Stošić in dramski igralci Primož Vrhovec, Benjamin Krnetić, Voranc Boh, Matej Zemljič, Domen Novak in Saša Tabaković.