Rachida Dati (na posnetku) je 12. januarja na položaju kulturne ministrice nasledila Rimo Abdul-Malak. Foto: EPA
Rachida Dati (na posnetku) je 12. januarja na položaju kulturne ministrice nasledila Rimo Abdul-Malak. Foto: EPA

Elisabeth Borne je sicer odstopila v skladu z načrti predsednika Emmanuela Macrona o prestrukturiranju vlade. Najodmevnejše menjave so se zgodile na omenjenem ministrstvu za kulturo in na zunanjem ministrstvu, na čelu katerega je po novem donedavni evropski poslanec in generalni sekretar Macronove stranke Stephane Sejourne, ki je bil med letoma 2015 in 2023 v civilni zvezi z novim premierjem.

Sorodna novica Novi francoski premier Attal: Francija se ne bo nikoli rimala z nazadovanjem

Macronovo gibanje – "kup levičarskih in desničarskih izdajalcev"?
Presenečenje je bilo torej tudi imenovanje Rachide Dati na čelo ministrstva za kulturo. Vplivna konservativna političarka je znana kot tesna zaveznica nekdanjega predsednika Nicholasa Sarkozyja. Po mnenju medijskih komentatorjev je to imenovanje pravzaprav največje presenečenje v zadnjem pretresu vlade, za katerega Macron upa, da bo vdahnil novo življenje njegovemu predsednikovanju.

Leta 1965 v Saint-Remyju v Franciji rojena Dati je bila v času Sarkozyjevega predsedovanja pravosodna ministrica med letoma 2007 in 2009, nato pa med letoma 2009 in 2019 poslanka Evropskega parlamenta. Ko je sprejela mesto ministrice za kulturo, so jo izključili iz desnosredinske stranke Les Républicains, v kateri so jo po pisanju Art Newspaperja hitro opomnili, da je sama pred tem Macronovo gibanje označila za "kup levičarskih in desničarskih izdajalcev".

"Izdajalka in obtožena korupcije, popolna izbira"
Vodja socialistične stranke Olivier Faure je ob njenem imenovanju na ministrski položaj ironično dejal: "Izdajalka in obtožena korupcije, popolna izbira." Dati namreč je obtožena korupcije in pranja denarja, ker je prejela 900.000 evrov svetovalnih honorarjev od proizvajalca avtomobilov Renault, ko ga je vodil Carlos Ghosn, medtem ko je bila evropska poslanka. Dati sicer zanika vse obtožbe.

Rachida Dati kot poslanka Evropskega parlamenta. Foto: EPA
Rachida Dati kot poslanka Evropskega parlamenta. Foto: EPA

Presenečenje ob imenovanju je toliko večje, ker po besedah poslanke, ki je Macronova privrženka, nova ministrica "nima nobene zveze s kulturo, o kateri ne ve nič," je dejala za časopis Le Figaro. Koordinator festivala Off v Avignonu Laurent Domingos je dejal, da je njeno imenovanje z "nejevernostjo" sprejela tudi umetniška in medijska skupnost.

Na čelu ministrstva z 11 milijard evrov težkim proračunom
Podporniki Rachide Dati pa poudarjajo, da gre za političarko težke kategorije "z borbenim značajem, ki bo sposobna braniti 11 milijard evrov proračuna ministrstva". Dati je v svojem prvem nagovoru obljubila, da bo "ostala borka" in prisegla, da bo branila "priljubljeno Francijo, ki je včasih prezirana".

Kot piše Art Newspaper, jo lahko v prihodnosti čakajo tudi mnogi izzivi zaradi njenega zapletenega in napetega odnosa z novim premierjem Attalom. To se je pokazalo že prve dni, saj si je privoščila očitno kršitev protokola, ko je tako rekoč preskočila Attala in kar sama napovedala svoje imenovanje.

Rachida Dati je pred časom neuspešno kandidirala za županjo Pariza. Na fotografiji je med predvolilno kampanjo z nekdanjim predsednikom Nicholasom Sarkozyjem. Foto: EPA
Rachida Dati je pred časom neuspešno kandidirala za županjo Pariza. Na fotografiji je med predvolilno kampanjo z nekdanjim predsednikom Nicholasom Sarkozyjem. Foto: EPA

Napetosti tudi med pariško županjo in novo ministrico
Dati je prav tako v sporu s pariško županjo Anne Hidalgo, ki je po njenem imenovanju kulturni srenji zaželela "veliko poguma". Te napetosti bi lahko otežile dokončanje pomembnih projektov v prestolnici, kot so ureditev okolice katedrale Notre-Dame in seveda obnova same katedrale, 250 milijonov evrov vredna Velika palače na Elizejskih poljanah ter načrti inštituta Curie za nov center za raziskave raka, zaradi česar bi porušili zgradbo zgodovinske vrednosti.

Dati je sicer leta 2020 neuspešno kandidirala za županjo Pariza, takrat jo je premagala prav zdajšnja županja Anne Hidalgo.