Že 20. Prešernov smenj je najbrž najbolj množičen dogodek kulturnega praznika, sklenili pa ga bodo s pogovorom s Prešernovimi nagrajenci. Foto: Arhiv RTV SLO
Že 20. Prešernov smenj je najbrž najbolj množičen dogodek kulturnega praznika, sklenili pa ga bodo s pogovorom s Prešernovimi nagrajenci. Foto: Arhiv RTV SLO

Na odprtju prireditve je zbrane nagovoril kranjski podžupan Janez Černe, ki je ob tem poudaril, da je Kranj mesto kulture in Prešernovo mesto. "Na 8. februar se to dvoje združi v velik dogodek. V Kranj pride na tisoče ljudi iz vseh koncev Slovenije, in tudi danes so Kranj zavzeli kulturniki, obrtniki, ustvarjalci vseh vrst, med katerimi so tudi Prešernovi nagrajenci in nagrajenci Prešernovega sklada," je dejal.

Poudaril je, da 8. februar združuje in povezuje. "Prav vključevanje je tisto, kar je nekoč poudarjal tisti, ki se ga danes spominjamo, dr. France Prešeren. Prepričan sem, da bi bil zadovoljen, ko bi videl, koliko kulturnih vsebin posamezniku ponuja današnji dan."

Direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj Klemen Malovrh je dejal, da je danes Kranj ne glede na nizko temperaturo poln obiskovalcev in kulture. "Lahko rečem, da je kulturno srce Slovenije, ki ponovno bije tako, kot je treba," je dejal in spomnil na preteklo leta, ko so kulturno dogajanje omejevali epidemiološki ukrepi.

Prešernov smenj je Kranj preoblekel v romantiko 19. stoletja. Po mestu se sprehajajo meščani v opravah iz Prešernovega časa. Poteka sejem domače in umetnostne obrti z več kot stotimi razstavljavci. Za hrano je poskrbljeno s Prešerno kuhno.

Obiskovalci lahko z nakupom cilindra iz kartona tudi sami postanejo del mode 19. stoletja in se po mestu zapeljejo s kočijo. V starem mestnem jedru je slišati glasba, za katero skrbijo pevski zbori in lajnarji. Nastopajo folklorne skupine, del ekipe muzikala Povodni mož in Vlado Kreslin. Vstop v muzeje, galerije in druge hiše kulture je kot drugod po državi prost.

V mestu tudi letošnji Prešernovi nagrajenci
Popoldne bo kraj obiskala tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki bo po slavnostnem kosilu v čast prejemnikom Prešernovih nagrad – na Brdu pri Kranju jih bo gostila predsednica republike Nataša Pirc Musar – položila venec na Prešernov grob. Nato se bo v družbi nagrajencev sprehodila po mestu, si ogledala Galerijo Prešernovih nagrajencev ter se zvečer v Prešernovem gledališču udeležila tradicionalnega pogovora z nagrajenci. Naslov pogovora bo Shod muz na kranjskem Parnasi.

Prešernov smenj v Kranju

V predkoronskih letih je največja kranjska prireditev v gorenjsko prestolnico v enem dnevu privabila tudi več kot 20.000 obiskovalcev z vse Slovenije. Lani so zaradi epidemioloških omejitev dogajanje raztegnili na več dni, letos pa so oba koncepta združili. Mestna občina Kranj ter Zavod za turizem in kulturo Kranj sta tako v sodelovanju z Gorenjskim muzejem, Prešernovim gledališčem Kranj, Mestno knjižnico Kranj, Galerijo Prešernovih nagrajencev, Layerjevo hišo in drugimi partnerji poleg današnje osrednje prireditve pripravila še deset dni doživetij kulture.