Sodelavke in sodelavci Programa Ars. Foto: RTV Slovenija - Katja Kodba.
Sodelavke in sodelavci Programa Ars. Foto: RTV Slovenija - Katja Kodba.

Pismo, ki ga uredništvo med drugim naslavlja na Upravo in Svet RTV Slovenija, pa tudi na ministrico za kulturo, predsednico Nacionalnega sveta za kulturo ter na kulturno javnost, pred sprejetjem Programsko-produkcijskega načrta za leto 2024 vodstvo RTV-ja poziva, naj programu zagotovi minimalna osnovna sredstva za nemoteno delovanje in uresničevanje poslanstva. "Gre za posledico slabega finančnega stanja RTV Slovenija, ta pa bo, ob vseh nižanjih variabilnih sredstev v zadnjih letih, tako resno ogrozila delo, ki ga opravljamo," so zapisali.

Program Ars, kulturno-umetniški program Radia Slovenija, je unikum v našem prostoru in pomembno prepleten z literarnim, glasbenim, filmskim in dramskim ustvarjanjem v državi, obenem pa je tudi producent in ustvarjalec radijskih iger, koncertov in literarnih oddaj. V eter posreduje pogovore, okrogle mize o umetnosti, znanosti, humanistiki in je tudi domicil Uredništva za religije in verstva.

Radijska igra bo končala "na meji samoukinitve"
Z napovedanimi finančnimi rezi bo Program Ars v prihodnjem letu prisiljen za 40 odstotkov zmanjšati produkcijo radijskih iger, "kar je na meji samoukinitve umetniške zvrsti, katere skrbniki smo". Napovedujejo tudi 40-odstotno zmanjšanje obsega literarnih programov, snemanj resne in džezovske glasbe za lasten arhiv in lastne glasbene produkcije v uveljavljenih kuriranih glasbenih ciklih. Prav tako bodo prisiljeni bistveno zmanjšati sodelovanje s številnimi festivali in kulturnimi institucijami, za nekaj mesecev prekiniti prenose bogoslužja ter omejiti literarno, gledališko, filmsko in glasbeno kritiko.

Z napovedanimi finančnimi rezi bo Program Ars v prihodnjem letu prisiljen za 40 odstotkov zmanjšati produkcijo radijskih iger. (Na fotografiji je prizor z vaje za radijsko igro Treba bi bilo peljati psa na sprehod.) Foto: SOJ RTV SLO/Špela Kravogel
Z napovedanimi finančnimi rezi bo Program Ars v prihodnjem letu prisiljen za 40 odstotkov zmanjšati produkcijo radijskih iger. (Na fotografiji je prizor z vaje za radijsko igro Treba bi bilo peljati psa na sprehod.) Foto: SOJ RTV SLO/Špela Kravogel

Variabilna sredstva Programa Ars, ki jim grozi obsežna krčitev, so namreč večinoma namenjena honorarjem zunanjih ustvarjalcev – pesnikom, pisateljem, dramatikom, prevajalcem, igralcem, kritikom, skladateljem, glasbenim poustvarjalcem, esejistom, strokovnim sodelavcem ter plačilu avtorske in sorodnih pravic in članarine v EBU-ju, od koder Ars črpa velik del glasbenega programa in vanj tudi posreduje slovensko ustvarjanje.

"Ker smo tudi skrbniki glasbenega arhiva na področju resne in džezovske glasbe, opozarjamo, da bodo v prihodnosti v njem umanjkala mnoga pomembna domača glasbena dela, njihove praizvedbe ali poustvaritve," so še zapisali na Arsu.

Val 202: "Obsojeni smo na pot po spirali, katere dno je irelevantnost"
O napovedanem krčenju sredstev je v odprtem pismu spregovoril tudi Nejc Jemec, odgovorni urednik Vala 202; za prihodnje leto napoveduje "znatno okrnjeno ponudbo". "Nekaterih dozdajšnjih sodelavcev ne boste več slišali. Določene oddaje bodo v programu redkeje. Manj pogosto se bomo družili v živo, velja tudi za koncerte. Določenih uspehov slovenskih športnikov preprosto ne bomo mogli pospremiti."

Jemec poleg zniževanja sredstev opozarja tudi na kadrovsko podhranjenost, krčenje redakcij in "nenehno racionalizacijo". "Val 202 je ta hip obsojen na pot po spirali, katere dno je irelevantnost. Kar se je že zgodilo posameznim enotam RTV Slovenija, nikakor ne nujno po njihovi lastni krivdi, se zdaj dogaja še enemu od preostalih otokov relativne normale. Bojim se, da to ne bo slabo le za poslušalce in ustvarjalce Vala 202, temveč za RTV Slovenija v celoti."