George Floyd je postal simbol boja proti policijskemu nasilju in rasizmu. Foto: EPA
George Floyd je postal simbol boja proti policijskemu nasilju in rasizmu. Foto: EPA

Letos je med nagrajenci nekdo, ki ni poklicni novinar, a so njegova dejanja imela večji vpliv od dejanj kogar koli drugega, poroča CNN.

Temnopoltega Floyda je neoboroženega maja lani ubil belopolti policist Derek Chauvin z devetminutnim pritiskanjem kolena na njegov vrat, dogodek pa je posnela Darnella Frazer, kar je sprožilo proteste proti rasizmu in policijskemu nasilju.

Pulitzerjeve nagrade za izjemne novinarske dosežke od leta 1917 vsako leto podeljuje univerza Columbia v New Yorku. Z izjemo Pulitzerja za javno službo dobitnikom prinesejo tudi denarne nagrade.

Odbor Pulitzerjeve nagrade je zapisal, da so jo počastili z nagrado, "ker je pogumno posnela umor Georgea Floyda, videoposnetek pa je spodbudil proteste proti policijski brutalnosti po vsem svetu in poudaril ključno vlogo državljanov pri novinarskem iskanju resnice in pravičnosti."

Smrt Georgea Floyda je odmevala tudi v drugih nagrajenih prispevkih. The Star Tribune iz Minneapolisa je prejel Pulitzerjevo nagrado za udarne novice prav za poročanje o 25. maju 2020, umoru Georgea Floyda in posledičnih civilnih nemirih.

Epidemija, rasna neenakost ter predsedniške volitve
V novicah za leto 2020 je prevladovala pandemija, ki je spremenila vse vidike življenja, tudi način delovanja novinarskih redakcij. Ni presenetljivo, da je bila ta tema ena osrednjih med nagrajenimi prispevki v ameriškem novinarstvu. Poleg epidemije sta prevladujoči temi krivičnost rasne neenakosti in predsedniške volitve v ZDA.

"Obseg teh zgodb in hitrost njihovega odvijanja sta marsikoga v novičarskem poslu potisnila do skrajne meje vzdržljivosti," je v petek sporočila Aminda Marqués González, sopredsednica odbora za nagrade. "Veliko letošnjega dela se je dogajalo na ozadju neznanske izgube, saj so naši kolegi in sodržavljani žalovali zaradi smrti več kot 600.000 ljudi zaradi posledic covida-19."

Joe Biden, zmagovalec zadnjih ameriških predsedniških volitev, in Donald Trump, nekdanji predsednik ZDA. Foto: MMC RTV SLO
Joe Biden, zmagovalec zadnjih ameriških predsedniških volitev, in Donald Trump, nekdanji predsednik ZDA. Foto: MMC RTV SLO

Nagrade, ki jih podeljuje Univerza Columbia, upoštevajo poročanje v časopisih, revijah in spletnih novicah. Letošnja razglasitev je bila prvotno predvidena za 19. april, vendar je bila prestavljena na junij, tako da so se člani upravnega odbora lahko osebno sestali, da bi ocenili prispevke, namesto da bi na daljavo izbirali zmagovalce.

New York Times je prejel letošnjo nagrado za javno službo, ki jo pogosto obravnavajo kot najvišjo čast Pulitzerjev.

"Nagrado podeljujemo New York Timesu za pogumno, drzno in obsežno poročanje o pandemiji koronavirusa, ki je razkrilo rasne in gospodarske neenakosti, vladne neuspehe v ZDA in širše ter zapolnilo praznino podatkov, ki je pomagala lokalnim vladam, izvajalcem zdravstvenih storitev, podjetjem in posameznikom, da se bolje pripravijo in zaščitijo," so zapisali v odboru.

Atlantic je osvojil svojega prvega Pulitzerja, prav tako je bil prvič nagrajen BuzzFeed News, in sicer za mednarodno poročanje. Na področju fikcije so nagradili Louise Erdrich za delo The Night Watchman, na področju poezije pa Natalie Diaz za zbirko Postcolonial Love Poem: Poems.