Prazničen bo tudi torkov termin celovečerne radijske igre na Prvem programu, saj bo na sporedu premiera radijske igre Žlahtni meščan.

France Prešeren (1800–1849). Foto: dLib
France Prešeren (1800–1849). Foto: dLib

Radijska igra: O Čopovem pesnikovanju in o častihlepju
V ponedeljek bo ob 22.05 na programu Ars na sporedu radijska igra Stolp modrega konja, katere tematsko izhodišče je eksistencialna stiska mladega protagonista Svitana (Aljoša Ternovšek), ki se trudi prek umetniške kariere osmisliti svoje življenje. Ekspresionistično besedilo Marka Elsnerja Grošlja je sestavljeno iz dvanajstih fantazijskih slik, polnih arhaičnih simbolov in metafor, iz katerih se postopoma izlušči zgodba o mladem slikarju. Ta na poti k vzvišenemu cilju spozna, da je njegovo pehanje po uveljavitvi le iracionalna obsesija, zaradi katere trpijo predvsem odnosi z njegovimi najbližjimi. Radijsko igro, umeščeno v vojno vihro prve svetovne vojne, je leta 1996 režirala Irena Glonar.

Na četrtkov slovenski kulturni praznik Prešernov dan pa bo na sporedu zabavna radijska igra slovenskega avtorja Klemna Piska, ki se odvija dvoplastno: iz okvirne zgodbe o mladem paru (Saša Mihelčič in Uroš Smolej) in njunem počitniškem učenju slovenščine za popravni izpit se razvije domišljijska, glavna zgodba, v kateri nastopita Matija Čop (Boris Ostan) in France Prešeren (Aleš Valič). Radijsko igro Lahko noč, Matija Čop sestavljajo številne manj znane osebnostne lastnosti dveh velikih Slovencev 19. stoletja, ki so plod zgodovinskih domnev, pa tudi avtorjeve umetniške svobode – tako je na primer Čopovo skrivno pesnjenje. Humorna obarvana radijska igra v režiji Irene Glonar bo na sporedu ob 22.05 na programu Ars.

Poslušalke in poslušalci Prvega programa pa bodo v torek ob 21.05 premierno prisluhnili radijski igri Žlahtni meščan, ki je bila sicer na programu Ars premierno predvajana lanskega novembra. Francoski klasicistični dramatik in pisatelj Jean-Baptiste Poquelin Molière je naročilo za besedilo dobil z dvora Ludvika XIV. z začrtano temo "turški obred"; Molière je tako izpisal parodijo na ceremoniale, ki se jih je v časih kralja posluževalo plemstvo, z likom povzpetnika Jourdaina (Primož Pirnat) pa je bistroumno nastavil ogledalo ne le takratni družbi, ampak univerzalni človeški slabosti, častihlepju. Satirično besedilo je za radio priredila dramaturginja in kritičarka Evelin Bizjak, ki aktualnost besedila vidi predvsem v razdrobljenemu posamezniku, ki indice za oblikovanje svoje identitete išče v svetu hiperprodukcije videzov. Radijsko igro Žlahtni meščan je režiral Alen Jelen.

Sorodna novica Feri Lainšček: Zmeraj je pot, zmeraj je upanje, zato je treba kljubovati brezupu

Kratka radijska igra: O smrti in vrnitvi
V terminu kratke radijske igre v sredo ob 13.05 na programu Ars bo na sporedu igra Smrt sopotnica slovenskega avtorja Ferija Lainščka, ki je bil pred tremi leti tudi prejemnik Prešernove nagrade za življenjsko delo. Kot pove že naslov igre, je v središču dogajanja smrt: to je možno prikazati kot usodni nesporazum ali pa kot banalno napako na potovanju – morda pa celo kot oboje skupaj? Radiofonsko učinkovit dogodek, poln črnega humorja, sta v vlogah potnika in potnice interpretirala Primož Ekart in Jerca Mrzel, kratko radijsko igro pa je režirala Mateja Koležnik.

Kratka radijska igra na Prvem programu bo v znamenju Vrnitve – naslov kratke radijske igre Janeza Povšeta pa se zdi zavajajoč, saj poslušalke in poslušalci sproti skupaj z izpovedjo matere (Ljerka Belak) ugotavljajo, kakšna bo – ali pa ne bo? – sinova (Uroš Smolej) vrnitev. Avtor v materini vizuri občuteno razkriva še kako aktualen problem mlade generacije, ki v življenju ne vidijo (več) nobene perspektive.

Radijska igra za otroke: O novih oblačilih
Mladi poslušalke in poslušalci bodo v nedeljo ob 8.05 na Prvem programu prisluhnili pravljici o dveh nepridipravih, ki za nos potegneta samovšečnega cesarja (Igor Samobor). Radijsko igro za otroke Cesarjeva nova oblačila je po motivih pravljice Hansa Christiana Andersena napisal Milan Jesih, zrežirala pa jo je Barbara Hieng Samobor. Posebnost radijske uprizoritve pa so arhivski posnetki izvirnega Andersenovega besedila v interpretaciji Staneta Severja, ki so vključeni v pravljično tkivo igre.

Poslušalke in poslušalci lahko predvajanim radijskim igram prisluhnejo tudi v podkastih radijske igre na spletnih straneh Prvega in Arsa ter na portalu RTV 365, kjer so vsebine na voljo še trideset dni po predvajanju.

Spored radijskih iger med 5. in 11. februarjem

Ponedeljek, 5. februar
Radijska igra 22.05 (Ars) – Marko Elsner Grošelj: Stolp modrega konja

Torek, 6. februar
Radijska igra 21.05 (Prvi) – Jean-Baptiste Poquelin Molière (prir. Evelin Bizjak): Žlahtni meščan (PREMIERA)

Sreda, 7. februar
Kratka radijska igra 13.05 (Ars) – Feri Lainšček: Smrt sopotnica

Četrtek, 8. februar
Radijska igra 22.05 (Ars) – Klemen Pisk: Lahko noč, Matija Čop

Sobota, 10. februar
Kratka radijska igra 22.40 (Prvi) – Janez Povše: Vrnitev

Nedelja, 11. februar
Radijska igra za otroke 08.05 (Prvi) – Milan Jesih: Cesarjeva nova oblačila