Premislek o položaju posameznika v določenih življenjskih obdobjih in univerzalna sporočila, ki jih ti premisleki nosijo, pa naj bodo popotnica za naslednji mesec in s tem nov nabor radijskih iger v marcu, prvemu pomladanskem mesecu.

Polde Bibič je z monodramo Živelo življenje Luka De več kot tri desetletja gostoval po slovenskih odrih. Leta 1996 je besedilo interpretiral še v radijski igri. Foto: RTVSLO
Polde Bibič je z monodramo Živelo življenje Luka De več kot tri desetletja gostoval po slovenskih odrih. Leta 1996 je besedilo interpretiral še v radijski igri. Foto: RTVSLO

Radijska igra: Odisej, Luka in Sokrat
Teden bo začela radijska igra Bena Zupančiča Popotovanja z Odisejem. Avtorjevo prvo radijsko igro je navdihnilo eno izmed njegovih še neobjavljenih proznih del, lastnost obeh del – tako proznega kot radiofonskega – pa je učinkovita odslikava nekaterih temeljnih značilnosti naše sodobnosti ter protislovja sodobnega človeka, ki je v stalnem iskanju lastnega avtentičnega jaza. Te tematike so v radijski igri, ki jo je leta 1979 režiral Dušan Mauser, vpisane in poosebljene v usodi protagonista Albina Novaka v interpretaciji Borisa Cavazze. Radijska igra Popotovanja z Odisejem bo na sporedu v ponedeljek ob 22.05 na programu Ars.

V torek bo na Prvem programu ob 21.05 na sporedu radijska igra Živelo življenje Luka De, ki jo je Pavel Lužan sprva napisal kot gledališko monodramo. Polde Bibič je z njo več kot trideset let gostoval po slovenskih odrih, leta 1996 pa je besedilo v režiji Aleša Jana in z istim interpretom zazvenelo še kot radijska igra. Lužan je v svojem monološkem besedilu predstavil preprostega človeka, ki kljub težkim časom in zahtevnim vsakdanjim življenjskim oviram ohranja optimizem v drobnih trenutkih veselja. V Lukovi zgodbi pa se z močno socialno noto zrcali tudi družbeno stanje posameznikovih in družbenih obdobij.

Zadnja celovečerna radijska igra v mesecu februarju, ki bo na sporedu v četrtek ob 22.05 na programu Ars, pa bo radijska priredba enega najznamenitejših govorov v zgodovini. Djurdja Flere je po prevodu Antona Sovreta iz leta 1923 priredila Sokratov zagovor, ki ga je za radijski medij interpretiral Vladimir Skrbinšek. Zagovor je izpisal Sokratov učenec Platon, v njem pa ta v smrt prisiljeni veliki filozof neuspešno opozarja, naj ljudje ne sledijo slepo tiranom in njihovim besedam. Filozofov diskurz z družbo in njegovimi tožniki je živo verbalno in retorično tkivo z univerzalnim sporočilom, ki vedno znova nagovori vsakokratno družbo. Igro je leta 1967 režiral Hinko Košak, prirejevalka pa je poudarila predvsem poučno plat besedila, ki tako zazveni še bolj pomenljivo.

Jacques-Louis David, Sokratova smrt, 1787. Foto: Wikipedia
Jacques-Louis David, Sokratova smrt, 1787. Foto: Wikipedia

Kratka radijska igra: pobeg v Benetke
Zadnja kratka radijska igra v februarju bo poslušalke in poslušalce popeljala v Benetke – na kosilo. Kratko radijsko igro z naslovom Kosilo v Benetkah je napisal argentinski avtor Alejandro Briner, ki je svoj navdih in vsebino črpal z mednarodnih konferenc, simpozijev, festivalov in srečanj – ti se po avtorjevem mnenju končajo s sorazmerno pičlimi rezultati. Ne gre morda pri teh dogodkih le za družabna srečanja z goro puhlih besed? Kratko radijsko igro v prevodu Alenke Bole Vrabec in radiofonski priredbi Gorana Schmidta je leta 2002 režiral Aleš Jan; protagonista je interpretiral Boris Ostan, v igri pa so nastopili še Barbara Žefran, Aleš Valič, Nataša Barbara Gračner in Mojca Funkl.

Poslušalke in poslušalci lahko predvajanim radijskim igram prisluhnejo tudi v podkastih radijske igre na spletnih straneh Prvega in Arsa ter na portalu RTV 365, kjer so vsebine na voljo še trideset dni po predvajanju.

Spored radijskih iger med 26. in 29. februarjem 2024

Ponedeljek, 26. februar
Radijska igra 22.05 (Ars) – Beno Zupančič: Popotovanje z Odisejem

Torek, 27. februar
Radijska igra 21.05 (Prvi) – Pavel Lužan: Živelo življenje Luka De

Sreda, 28. februar
Kratka radijska igra 13.05 (Ars) – Alejandro Briner (prir. Goran Schmidt): Kosilo v Benetkah

Četrtek, 29. februar
Radijska igra 22.05 (Ars) – Platon (prir. Djurdja Flere): Sokratov zagovor