Ta teden se spominjamo naključnega postanka Jamesa Joycea v Ljubljani pred 120 leti, na kar nas spominja drobno znamenje Jakova Brdarja na prvem peronu ljubljanske železniške postaje.

Delo Jakova Brdarja na prvem peronu železniške postaje v Ljubljani. Foto: RTV SLO
Delo Jakova Brdarja na prvem peronu železniške postaje v Ljubljani. Foto: RTV SLO

Skupaj z Iztokom pod svobodnim soncem nadaljujemo njegove junaške dogodivščine, z otroško zvedavostjo odkrivamo, kako gre ta svet, se z mladim popotnikom podamo v poznoantično Grčijo, s kontaktno oddajo nepričakovano odkrijemo družinsko skrivnost in v nedeljo spoznamo, kaj slišijo gluhi kralji. Skratka, obeta se slušni kalejdoskop zgodb, doživetij in žanrskih oblik za poznopomladne dni.

Bežen postanek v Ljubljani
V terminu ponedeljkove radijske igre na Arsu je našla svoje mesto igra Noč v Ljubljani. Nastala je po istoimenski knjižni izdaji, ki je leta 1994 na pobudo Andreja Blatnika izšla pri reviji Literatura. Za postanek v Ljubljani, ki ni splošno znan in uveljavljen, je namreč slišal v neki pripovedi, Tomo Virk pa ga je pozneje odkril še v eni od Joyceovih biografij. Urednika knjižne izdaje Matevž Kos in Tomo Virk sta zbrala nekaj slovenskih avtorjev različnih generacij, da so napisali izmišljene zgodbe o omenjenem dogodku. Na prvem peronu ljubljanske železniške postaje pa nanj in na njegov bežni postanek v naši prestolnici pred točno 120 leti že desetletja spominja tudi miniaturna skulptura Jakova Brdarja.

Avtorji: Bogdan Novak, Jani Virk, Goran Gluvić, Maja Novak, Janez Gradišnik in Aleksa Šušulič. Pri knjigi so sodelovali še Andrej Blatnik, Berta Bojetu - Boeta, Lidija Bučar, Milan Kleč, Feri Lainšček, Miha Mazzini in Marjeta Novak.

Igro iz leta 2008 je režiral Alen Jelen, v vlogi Jamesa in Nore Uroš Smolej in Polona Juh.

Igralka Polona Juh v radijskem studiu. Foto: Adrijan Pregelj
Igralka Polona Juh v radijskem studiu. Foto: Adrijan Pregelj

Iztokove dogodivščine pod svobodnim soncem
Junijske torke na Prvem v terminu radijske igre zaseda nadaljevanka v štirih delih Pod svobodnim soncem. Po zmagi nad Hilbudijem in njegovo bizantinsko vojsko se Iztok v spremstvu popotnega pevca Radovana odpravi v Bizanc, da bi se naučil veščin vojskovanja. Na poti skupaj rešita življenje bogatemu grškemu trgovcu, ta pa ju v zahvalo nastani v svoji palači. Na dvornih slovesnostih Iztok v lokostrelskem tekmovanju premaga vojskovodjo in caričinega zaupnika Azbada, s čimer v Bizancu mladi Sloven postane splošno znan. Zaljubi se v prav tako ne ravnodušno mlado dvorjanko Ireno, njegova postavnost pa pritegne celo caričine oči. O nadaljnjih Iztokovih dogodivščinah pa v tokratnem drugem delu.

Igra iz leta 2004 je nastala po enem najbolj branih in popularnih romanov na Slovenskem. Finžgarjevo delo je za radio priredil Jože Vozny, režiral pa Igor Likar. V vlogi Iztoka Marko Mandić, v vlogi Irene pa Pia Zemljič.

Tako gre ta svet
Sredina kratka radijska igra na Arsu Tako gre ta svet je priredba uvodne črtice Sebastijana Preglja iz njegove istoimenske prozne zbirke. Pregelj s kratkimi stavki, pedagoško skrbnimi in dobronamernimi prepovedmi, izrečenimi otroku, naslika grozljivost sodobne družbe, temelječe na totalitarizmu, prepovedih, brezčutnosti, skrivanju, hinavščini, pretvarjanju in brezobzirnosti. S tem pa, seveda, naslika tudi posameznikovo osamljenost in brezup.

Satiro iz leta 2011 je režirala in za radio priredila Ajda Valcl, v osrednji vlogi nastopa Rok Matek.

Slikovita duhovna podoba poznoantične Grčije
Četrtkov termin radijske igre na Arsu je zasedla Igra metamorfoz ali Zlati osel po delu rimskega pisatelja, filozofa in retorika Apuleja. Skozi splet prigod, ki jih doživi mladi popotnik, ko pride v deželo čarovnije Tesalijo, je z bujno domišljijo in domiselnostjo izrisana slikovita duhovna podoba poznoantične Grčije.

Igro iz leta 1983 je režiral Gregor Tozon.

Najpomembnejše delo rimskega pisatelja, filozofa in retorika Apuleja iz Madavra (ok. 125–ok. 170) so Metamorfoze, edini v celoti ohranjeni roman v latinščini. Foto: Wikipedia
Najpomembnejše delo rimskega pisatelja, filozofa in retorika Apuleja iz Madavra (ok. 125–ok. 170) so Metamorfoze, edini v celoti ohranjeni roman v latinščini. Foto: Wikipedia

Ko kontaktna oddaja nepričakovano poseže v družinska razmerja
Zadetek, tokratna sobotna kratka radijska igra na Prvem, je satira Aleša Bergerja na kontaktno-nagradne radijske oddaje, saj v njej zasledujejo avto, s tem pa nepričakovano in nehote posežejo v družinska razmerja.

Igro iz leta 2016 je režiral Jože Valentič.

Ali so kralji zares gluhi?!
Teden v nedeljo na Prvem sklepa radijska igra za otroke in odrasle Gluhi kralj po zgodbi Žarka Petana. Zgodba se dogaja na dvoru, na katerem nikoli ni šlo brez vsakodnevnih spletk in sprenevedanj. Kako se je kralj, ki je bil gluh, ob vsem tem znašel, pa slišimo v zgodbi.

Igro iz leta 1975 je režiral Zvone Šedlbauer, v vlogi gluhega kralja nastopa Aleksander Valič.

Spored radijskih iger od 10. do 16. junija

Ponedeljek, 10. junij
Radijska igra 22.05 (Ars) – Več avtorjev: Noč v Ljubljani (dokudrama)

Torek, 11. junij
Radijska igra 21.05 (Prvi) – Fran Saleški Finžgar, Jože Vozny: Pod svobodnim soncem – 2. del (drama)

Sreda, 12. junij
Kratka radijska igra 13.05 (Ars) – Sebastijan Pregelj, Ajda Valcl: Tako gre ta svet (satira)

Četrtek, 13. junij
Radijska igra 22.05 (Ars) – Lucij Apulej, Pavel Lužan: Igra metamorfoz ali Zlati osel (komedija)

Sobota, 15. junij
Kratka radijska igra 22.40 (Prvi) – Aleš Berger: Zadetek (dramedija)

Nedelja, 16. junij
Radijska igra za otroke 8.05 (Prvi) – Žarko Petan: Gluhi kralj (pravljica 8+)