Slovenski gledališki igralec Evgen Car je okroglih 80 let dopolnil 24. maja. Foto: SOJ RTV SLO/Tone Stojko/arhiv MGL
Slovenski gledališki igralec Evgen Car je okroglih 80 let dopolnil 24. maja. Foto: SOJ RTV SLO/Tone Stojko/arhiv MGL

Radijska igra: Srečko Fišer in Evgen Car
V ponedeljek ob 22.05 bo na programu Ars na sporedu radijska igra Mrtva ali živa – dramsko besedilo slovenskega pisatelja, dramatika in pesnika Milana Kleča je za radio priredil dramaturg Pavel Lužan. Groteskna srhljivka pripoveduje o mrtvi nevesti in o živem dekletu, ki je pokojnico nadomestilo v življenju ženinove družine. Priprave na poroko se spremenijo v opravila pogrebnega obreda in v nenavadne rituale, polne črnega humorja. Radijsko igro je leta 1999 režiral Igor Likar.

Drugi Arsov termin celovečerne radijske igre v četrtek ob 22.05 pa bo posvečen prevajalcu Srečku Fišerju, letošnjemu prejemniku nagrade tantadruj za življenjsko delo. Nagrado vsako leto podeljujejo tri primorska profesionalna gledališča – Slovensko stalno gledališče Trst, Gledališče Koper in Slovensko narodno gledališče Nova Gorica –, in sicer posameznikom, katerih delo je vidno omogočilo, spodbudilo in zaznamovalo rast in razvoj gledališke ustvarjalnosti na tem območju. Srečko Fišer je več kot štirideset let pretežno deloval v novogoriškem gledališču kot lektor, prevajalec in avtor dramskih besedil, kot so zapisali v obrazložitvi, pa se je s posebno ljubeznijo ukvarjal z uveljavljanjem primorskega dialekta in vzpostavljanjem njegovega pomena, saj "dialekt zanj ni le ornament, ampak bivanjska podlaga človeka", kot se je izrazil. Prevajalec in lektor je ne le primorski, temveč širši slovenski prostor obogatil z že petinštiridesetimi prevodi sodobne in klasične dramatike iz italijanskega, angleškega in francoskega jezika. Uredništvo igranega programa je tako za čestitko lavreatu izbralo radijsko igro Macbeth, ki je nastala po motivih drame Shakespearjeve klasike v Fišerjevem prevodu in gledališki uprizoritvi Kliči M za Macbetha v režiji Matjaža Pograjca. Besedilo je za radio priredil in leta 2021 režiral Klemen Markovčič.

Srečko Fišer je več kot štirideset let pretežno deloval v novogoriškem gledališču kot lektor, prevajalec in avtor dramskih besedil. Foto: Festival Pranger/Peter Uhan
Srečko Fišer je več kot štirideset let pretežno deloval v novogoriškem gledališču kot lektor, prevajalec in avtor dramskih besedil. Foto: Festival Pranger/Peter Uhan

Praznično pa bo tudi na Prvem programu: v torek ob 21.05 bo v počastitev osemdesetletnice dramskega igralca Evgena Carja na sporedu radijska igra Poredušov Janoš, ki je v režiji Aleša Jana nastala po igralčevi istoimenski monodrami. Carjev gledališki opus obsega več kot 130 vlog, ki jih je po večini odigral v Mestnem gledališču ljubljanskem, kjer je ustvarjal večino svoje kariere. Dragocen je tudi njegov pečat v slovenskem filmu, med drugim je nastopil v filmih Matevža Luzarja Srečen za umret in Vučko – za slednjega je prejel nagrado vesna, za svoje delo v gledališču pa je prejel Dnevnikovo nagrado, nagrado Marije Vere in nagrado Prešernovega sklada. Evgen Car je komično monodramsko izpoved o hudomušnem prekmurskem kmetu Poredušov Janoš napisal ob trideseti obletnici igralske kariere, sam pa jo je tudi interpretiral na odru in z njo v izvirnem prekmurskem narečju gostoval po vsej Sloveniji.

Poleg monokomedije je napisal še dramsko besedilo Štorklje umirajo, za katero je bil nominiran za Grumovo nagrado, ter avtobiografsko knjigo Moja zgodba, ki je pri ZKP RTV Slovenija lani izšla tudi kot zvočna knjiga, na programu Ars pa so jo predvajali v oddaji Odprta knjiga.

Kratka radijska igra: Peter
Zadnja kratka radijska igra meseca maja bo igra Iva Frbežarja z naslovom Peter. Ta je zaplet v zvezi z multimedijskim projektom, ki ga izpelje skupina mladih somišljenikov, naslikal z neprizanesljivo ironijo, režiser Jože Valentič pa ji je dal intrigantno radiofonsko obliko. Groteskna satira na zgolj poudarjeno ekscesno formo avantgardistične umetnosti pod pretvezo totalnega umetniškega dejanja bo na sporedu v sredo ob 13.05 na programu Ars.

Poslušalke in poslušalci lahko predvajanim radijskim igram prisluhnejo tudi v podkastih radijske igre na spletnih straneh Prvega in Arsa ter na spletni platformi RTV 365, kjer so vsebine na voljo še trideset dni po predvajanju.

Spored radijskih iger med 27. in 31. majem 2024

Ponedeljek, 27. maj
Radijska igra 22.05 (Ars)
Milan Kleč (prir. Pavel Lužan): Mrtva in živa

Torek, 28. maj
Radijska igra 21.05 (Prvi)
Evgen Car: Poredušov Janoš

Sreda, 29. maj
Kratka radijska igra 13.05 (Ars)
Ivo Frbežar: Peter

Četrtek, 30. maj
Radijska igra 22.05 (Ars)
William Shakespeare (prir. Klemen Markovčič): Macbeth