Davidova zvezda je simbol judaizma in je ob ustanovitvi Izraela postala simbol te države. Foto: EPA
Davidova zvezda je simbol judaizma in je ob ustanovitvi Izraela postala simbol te države. Foto: EPA

Polemika o God TV je postavila tako Izrael kot njegove evangeličanske krščanske podpornike v precej neroden položaj, saj razkriva napetosti, ki sta jih obe strani že dolgo tajili. Evangeličanski kristjani, še posebej tisti v ZDA, so med najmočnejšimi podporniki Izraela. Obstoj te države namreč razumejo kot izpolnitev svetopisemskih prerokb, nekateri jo vidijo kot znanilca Jezusovega drugega prihoda in konca dni.

V Izraelu so po leto dni trajajoči politični krizi pred kratkim oblikovali vlado narodne enotnosti. Foto: EPA
V Izraelu so po leto dni trajajoči politični krizi pred kratkim oblikovali vlado narodne enotnosti. Foto: EPA

Izrael je že dolgo deležen politične in finančne podpore evangeličanov. Njihov vpliv na Belo hišo se je med predsedovanjem Donalda Trumpa le še povečal, hkrati pa jim je v veliki meri uspelo odpraviti pomisleke glede kakršne koli skrite verske agende. Toda večina Judov meni, da je vsako prizadevanje za njihovo spreobrnitev v krščanstvo, globoko žaljivo, zapuščina večstoletnega preganjanja in prisilnega spreobračanja v rokah krščanskih vladarjev. Deloma se tudi zaradi navedenega evangeličanski kristjani, ki na splošno verjamejo, da lahko odrešenje pride izključno prek Jezusa, in pridigajo evangelij po vsem svetu, le redko usmerijo na Jude.

"Bog nam je nadnaravno odprl vrata"
Ko je mednarodna krščanska televizijska hiša God TV na začetku letošnjega leta sklenila sedemletno pogodbo z glavnim izraelskim kabelskim ponudnikom Hot, se je predstavila kot ustvarjalka programa za kristjane. Vendar je izvršni direktor televizije Ward Simpson v videosporočilu, ki je bilo pozneje odstranjeno, sugeriral, da je njegov pravi cilj prepričati Jude, da sprejmejo Jezusa kot svojega mesijo. Kanal v Izraelu se imenuje Shelanu in oddaja v hebrejščini, čeprav večina tamkajšnjih kristjanov govori arabsko, poroča Associated Press (AP).

"Bog nam je nadnaravno odprl vrata, da lahko Jezusov evangelij ponesemo v domove, življenja in srca svojega judovskega ljudstva," je v videu dejal Simpson. "Gledali bodo skrivaj, gledali bodo tiho. /.../ Bog obnavlja svoje ljudi, Bog odstranjuje slepoto z njihovih oči," je dodal. V naslednjem videoposnetku je potrdil, da izraelske oblasti preiskujejo televizijski kanal, češ da je pridiganje o Jezusu v Izraelu "zelo občutljiva tema". Opravičil se je za kakršne koli žaljive pripombe in dejal, da bo televizijska hiša God TV spoštovala vse predpise.

Svoboda veroizpovedi je v Izraelu zapisana v zakonu, prozelitizem pa je dovoljen, dokler misijonske dejavnosti niso usmerjene na mladoletnike in ne vključujejo ekonomske prisile. Tamkajšnje ministrstvo za komunikacije je sporočilo, da preiskuje "neskladnosti" med vlogo za licenco, v kateri je bilo zapisano, da je kanal osredotočen na krščansko skupnost, in njegovo dejansko vsebino, za katero se zdi, da "cilja na Jude in jih prepričuje, da je Jezus mesija". Licenca je bila televizijski hiši dodeljena marca. Kabelski ponudnik Hot je v izjavi zapisal, da ni odgovoren za vsebino kanala, še poroča AP.

Izpostava evangeličanske organizacije Judje za Jezusa v Londonu. Foto: Wikipedia
Izpostava evangeličanske organizacije Judje za Jezusa v Londonu. Foto: Wikipedia

Televizijska hiša s 25 leti tradicije
Družba God TV je bila ustanovljena leta 1995 v ZDA in je prerasla v 24-urno mrežo, s podružnicami v več državah. Po navedbah družbe so njihove vsebine do danes dosegle 300 milijonov gospodinjstev po vsem svetu. Izvršni direktor Simpson je zanikal poskuse spreobrnitve Judov v krščanstvo. Dejal je, da lahko Judje, ki sprejmejo Jezusa kot mesijo, še naprej prakticirajo svojo vero, pri čemer se je skliceval na mesijanske Jude, znane tudi kot Judje za Jezusa. To mesijansko gibanje, ki se je v sodobni obliki pojavilo v 70. letih preteklega stoletja, vključuje judovske simbole in prakse – vključno s sklicevanjem na Jezusa z njegovim hebrejskim imenom Yeshua –, vendar je na splošno obravnavano kot oblika krščanstva in ne judovstva. Vse glavne judovske denominacije zavračajo to gibanje, mesijanske Jude pa imajo v Izraelu za spreobrnjene v drugo vero.

"Kaj takega kot mesijansko gibanje dejansko ne obstaja," je dejal rabin Tovia Singer, ki vodi organizacijo, namenjeno boju proti misijonarskim dejavnostim, usmerjenim na Jude. Dodal je, da Simpsonova pripravljenost za odprto govorjenje o spreobračanju, odraža naraščajoč vpliv evangeličanskih kristjanov tako v Izraelu kot v ZDA. "Počutijo se 'neprebojne', da govorijo o takšnih stvareh in kakšen je njihov resnični načrt," je še dejal rabin.

Hanuka je praznik luči, ki obuja spomin na obnovo in ponovno vzpostavitev delovanja jeruzalemskega templja v 2. stoletju pred našim štetjem. Foto: EPA
Hanuka je praznik luči, ki obuja spomin na obnovo in ponovno vzpostavitev delovanja jeruzalemskega templja v 2. stoletju pred našim štetjem. Foto: EPA

Malcolm Hedding, nekdanji izvršni direktor Mednarodne krščanske ambasade Jeruzalem, krovne skupine krščanskih sionistov, je dejal, da kristjani svojo vero delijo le, ko se jih za to prosi, hkrati pa je še zanikal, da bi imeli kakršno koli skrivno agendo. "Evangeličanska podpora Izraelu ne temelji na prerokbah, ampak na obljubah, ki jih je Bog dal Abrahamu pred 4000 leti," je dejal. "Ne moremo in tudi ne bi smeli dopustiti, da prihod televizijskega kanala v Izrael negativno vpliva na blaginjo gibanja, ki že desetletja prinaša nov dan v judovsko-krščanske odnose," je še dodal Hedding.

Očitki neupravičenega sejanja sovraštva
Kot poudarja AP, je vsaj ena opaznejša evangeličanska podpornica Izraela kritizirala televizijsko hišo zaradi predvajanja misijonarske vsebine, namenjene Judom, češ da spodbuja antisemitizem. "V zadnjih desetletjih so se milijoni kristjanov počutili poklicane, da so na strani izraelske države in judovskega naroda brez skrite agende," je dejala Laurie Cardoza-Moore, v Tennesseeju živeča evangeličanka, voditeljica programa Focus on Israel, ki ga je nekoč predvajala ta televizijska hiša. "Vsi poskusi spreobrnjenja Judov ali poniževanja njihove vere bodo sejali le neupravičeno sovraštvo v času, ko bi se morali združiti zoper temo," je dejala Cardoza-Moore.

Simpson je še dejal, da je hiša God TV najela odvetnike, da razrešijo nastalo težavo, in je odločen, da bodo še naprej oddajali. "Zadnja stvar, ki jo želimo storiti, je, da bi tam povzročili razkol," je dejal in sklenil: "Ljubimo Izrael."