Roman Polanski na slovesnosti v judovskem spominskem centru v Gliwicah na Poljskem. Foto: EPA
Roman Polanski na slovesnosti v judovskem spominskem centru v Gliwicah na Poljskem. Foto: EPA

Zakonca so na slovesnosti ob prisotnosti vnuka Stanislawa Buchala in režiserja Romana Polanskega posthumno vpisali na seznam Pravičnikov med narodi, poroča The Times of Israel. Gre za čast, s katero se izraelska institucija Jad Vašem poklanja nejudovskim posameznikom, ki so tvegali svoje življenje, svobodo ali položaje, da bi rešili Jude med holokavstom. Tako Stefania kot Jan Buchala sta umrla leta 1953.

87-letni Polanski, ki živi v Franciji, je za to priložnost pripotoval na Poljsko. Stefanio Buchala je opisal kot "izjemno plemenito in verno osebo", ki je – da bi ga zaščitila – imela pogum tvegati ne le svojega življenja, ampak tudi življenje svojih otrok. V okupirani Poljski so nacisti kaznovali vsakogar, ki je pomagal Judom. Takojšnja usmrtitev je tako doletela tistega, ki jim je pomagal in tudi njegovo celotno družino.

Stanislaw Buchala je medaljo in diplomo v imenu svojih pokojnih starih staršev prejel iz rok namestnice izraelskega veleposlanika Tal Ben-Ari Yaalon. Slovesnosti v judovskem spominskem centru v Gliwicah na jugu Poljske, so se udeležile tudi mestne oblasti.

Stanislaw Buchala in Roman Polanski. Foto: EPA
Stanislaw Buchala in Roman Polanski. Foto: EPA

Po vojni znova združen z očetom
Leta 1942 so 9-letnega Romana Polanskega starši prisilili v pobeg iz krakovskega geta. Sprva se je skril pri poljski družini, ki so jo njegovi starši poznali in ji plačali, da ga je skrila pri sebi. Njegovo mater in očeta so kmalu zatem deportirali v taborišča smrti.

Nekoliko kasneje je Polanski svoje zadnje zavetje pred nacisti našel v majhni vasici Wysoka na jugu države, kjer ga je družina Buchala skrivala med letoma 1943 in 1945. Režiserjeva mati je umrla v Auschwitzu, oče pa je preživel taborišče Mauthausen in je bil po vojni znova združen s sinom.

Največ Pravičnikov med narodi je iz Poljske
Polanski je v prošnji za čast Jad Vašema za zakonca Buchala zapisal, da se Stefania "ni obotavljala, ampak jo je vodila ljubezen do drugega človeka", ko se je odločila, da ga bo skrila pred nacisti. "V vsem tem času je kljub revščini in skromni hrani skrbela, da sem bil na varnem in nahranjen," je dodal.

Zakonca Buchala sta tako med približno 7000 Poljaki, ki jih je Svetovni center za raziskovanje, poučevanje, dokumentiranje in komemoriranje holokavsta Jad Vašem vpisal na seznam Pravičnikov med narodi. Iz nobene države na svetu ni bilo toliko vpisanih na ta seznam kot iz Poljske, so še zapisali pri The Times of Israel.