Svetlana Makarovič je zavrnila Prešernovo nagrado, ker jo je takrat prejel tudi pater Marko Rupnik. Foto: Radio Slovenija
Svetlana Makarovič je zavrnila Prešernovo nagrado, ker jo je takrat prejel tudi pater Marko Rupnik. Foto: Radio Slovenija

Upravni odbor je v sporočilu za javnost zapisal, da so se nekateri mediji pri navajanju, da bi naj prireditev vključevala tudi nastop Svetlane Makarovič, sklicevali na domnevni dogovor med njo in ministrstvom za kulturo.

Upravni odbor se bo držal sprejetega scenarija
A takšen dogovor niti ni mogoč, saj je organizacija uradnega dela proslave in potrditev njenega kulturno-umetniškega programa v izključni pristojnosti Upravnega odbora Prešernovega sklada. Ta se bo "držal sprejetega scenarija, o tem je obvestil tudi ministrstvo za kulturo. Scenarij ne vključuje nastopa nekdanje nagrajenke in je pripravljen v skladu z Zakonom o Prešernovi nagradi in s Statutom Prešernovega sklada."

Svetlana Makarovič je na Prešernovi proslavi pred 23 leti nagrado javno zavrnila. Foto: BoBo
Svetlana Makarovič je na Prešernovi proslavi pred 23 leti nagrado javno zavrnila. Foto: BoBo

Kot so pojasnili na odboru, navedeni zakon namreč določa, da je "vsako leto mogoče podeliti največ dve veliki Prešernovi nagradi. Za ponovno podelitev nagrade v primeru predhodne zavrnitve ni pravne podlage, saj omenjeni zakon zavrnitve ne predvideva." Glede na to, da je Makarovič formalno dobitnica velike Prešernove nagrade za leto 2000, upravni odbor "ne vidi zakonske ovire za vročitev nagrade nagrajenki v skladu s pravilnim postopkom vročitve oziroma prevzema, ki pa mora biti predtem pravno in zakonsko reguliran".

Postopek pravne in zakonske regulacije do zdaj ni bil sprožen, saj Svetlana Makarovič na upravni odbor ni naslovila uradne prošnje za vročitev nagrade, so še sporočili z Upravnega odbora Prešernovega sklada.

Makarovič: Nagrada je "prekleto zaslužena"
Književnica in šansonjerka je medtem za portal N1 dejala, da bo prišla na oder. "To nagrado bi mi radi izročili čim bolj neopazno, na skrivaj, v neki Vili Podrožnik. Rekla sem ne. Predlagala sem, da pridem na oder in povem eno lirično pesem in odidem. To je vse. Če je to njim prav ali ne, pa ni moj problem. Tam bom. Na oder bom prišla ob koncu proslave, ko bodo že vse nagrade podeljene, magari po vseh štirih. Povedala bom to pesem in odšla. To je vse."

Dodala je, da bo zrecitirala pesem iz svoje zbirke resne poezije, saj satira ob tej priložnosti ni primerna. Na vprašanje, ali bo za vročitev nagrade uradno zaprosila, je odvrnila, da je to njena nagrada. "Prekleto zaslužena je. Prisiljena sem jo bila odkloniti leta 2000, letos je nisem prisiljena odkloniti," je sklenila.

Prešernova proslava brez nastopa Svetlane Makarovič

Makarovič ni vložila uradne prošnje za izročitev nagrade
Na ministrstvu za kulturo so potrdili, da se niso dogovorili, da se Svetlani Makarovič leta 2000 podeljeno Prešernovo nagrado izroči na osrednji proslavi ob kulturnem prazniku. "Takšne obljube ji na ministrstvu za kulturo nismo dali, niti ji je ne bi mogli dati, saj je podeljevanje Prešernovih nagrad v pristojnosti Upravnega odbora Prešernovega sklada," so zapisali za STA. Ob tem so spomnili, da ima UO Prešernovega sklada glede izvedbe te proslave popolno avtonomijo, kot tudi glede podeljevanja Prešernovih nagrad. Dodali so, da so od predsednika upravnega odbora Jožefa Muhoviča izvedeli, da od Makarovič niso prejeli uradne prošnje za izročitev nagrade.

Afera Rupnik in vprašanje vrnitve njegove nagrade
Ugibanja, ali bi ji lahko vrnili nagrado, so se je v javnosti pojavila ob vprašanju, kaj z nagrado patru Marku Rupniku, ki se je v zadnjem času deležen obtožb zlorabljanja redovnic v Italiji. Nagrado za življenjsko delo sta z Makarovič prejela istega leta, a jo je ona zavrnila. Ob aferi Rupnik je izrazila pričakovanje, da bi ji država Prešernovo nagrado v celoti vrnila. Ministrica za kulturo Asta Vrečko je glede Rupnika ocenila, da bi bilo spodobno, da jo vrne sam.

Ministrica je sporočila še, da so na ministrstvu v Arhivu RS preverili, da Svetlana Makarovič nagrade ni prevzela, zato je izročitev v skladu z zakonom mogoča.


Tokratna oddaja Panoptikum je bila posvečena prav problematiki Prešernovih nagrad:

Problematika Prešernovih nagrad