Dogodke pripravljajo ob obletnici nakbe, ki bo 15. maja. Z izrazom nakba označujemo sistematično etnično čiščenje tretjine palestinskega prebivalstva, ki so ga sionistične paravojaške sile izvajale med letoma 1947 in 1949, ter posledično skoraj popolno uničenje palestinske družbe. Foto: EPA
Dogodke pripravljajo ob obletnici nakbe, ki bo 15. maja. Z izrazom nakba označujemo sistematično etnično čiščenje tretjine palestinskega prebivalstva, ki so ga sionistične paravojaške sile izvajale med letoma 1947 in 1949, ter posledično skoraj popolno uničenje palestinske družbe. Foto: EPA

Serijo dogodkov organizirata Vodnikova domačija (zavod Divja misel) in Gibanje za pravice Palestincev v sodelovanju z več partnerji. Po besedah člana programskega odbora Svobodne Palestine Saša Puljarevića Vodnikova domačija že vrsto let sodeluje z Gibanjem za pravice Palestincev. Vodja zavoda Divja misel Tina Popovič je ob tem spomnila, da zgodbe palestinskega ljudstva na Vodnikovi domačiji že vrsto let skupaj z Gibanjem za pravice Palestincev predstavljajo predvsem skozi knjige palestinskih avtoric in avtorjev.

Gibanje za pravice Palestincev je neformalno gibanje, ki deluje v Ljubljani od leta 2012. Po besedah Nade Pretnar, članice programskega odbora niza dogodkov Svobodna Palestina, je cilj gibanja predvsem dati glas palestinskemu narodu in naše okolje čim bolj senzibilizirati za resničnost, s katero se ta narod bori že več kot 75 let, leto 1948 pa je prav leto, ki ga imenujemo za prvo leto nakbe. 14. maja 1948 je bil Izrael razglašen za samostojno državo, dan pozneje pa se je začela prva arabsko-izraelska vojna.

Na Vodnikovi domačiji Center so tudi v tem letu vzpostavili knjigarno, kjer poleg knjig v slovenščini ponujajo tudi knjige v angleškem jeziku. Organizatorji dogodkov Svobodna Palestina pa so se odločili, da letošnje dogajanje strnejo v teden dni in k sodelovanju povabijo več partnerjev. Letošnji program so ob literaturi razširili še na področja arhitekture, fotografije in filma.

Dogajanje bo danes ob 17. uri uvedlo odprtje fotografske razstave Od gradu do zidu: pogled na arhitekturo v Palestini na Fakulteti za arhitekturo. Razstavo bosta pospremila predavanje in pogovor Palestinska arhitektura: od svetovne dediščine do urbicida, kjer bodo gostili palestinskega arhitekta Antoina Raffoula. Ob 19. uri sledi pogovor na temo Ideja svobode v Palestini: nekoč, danes, jutri z gosti Wafo Kanaan, Borisom Vasevom in Žigo Smoličem v Galeriji Škuc. Med 13. in 18. majem je na filozofski fakulteti na ogled tudi Tu ostanemo: Fotografska razstava podob Palestine med letom 1948 in danes. 14. maja ob 11. uri se bo mogoče udeležiti vodenega ogleda in pogovora z avtorjema Meto Krese in Maticem Zormanom.

Svobodna Palestina: serija dogodkov ob obletnici nakbe

V torek ob 20. uri bo v Slovenski kinoteki na ogled film Vrnitev v Hajfo iraškega filmarja Kasima Havala. Po besedah filmske kritičarke Petre Meterc, ki bo poskrbela za uvodne besede k filmu, je Haval v okviru Palestinske osvobodilne organizacije deloval kot režiser v okviru njihove filmske sekcije, ki je posnela ogromno filmov, predvsem v 70. in 80. letih minulega stoletja. Po njenih besedah gre za enega prvih filmov, ki nakbo prikaže – oziroma predstavi podobe nakbe in njene posledice. Projekcijo bo pospremilo predavanje Maje Lamberger Khatib.

Avtorica podobe serije dogodkov je Samira Kentrić. Foto: Vodnikova domačija/Facebook
Avtorica podobe serije dogodkov je Samira Kentrić. Foto: Vodnikova domačija/Facebook

15. maja ob 18. uri bodo na Vodnikovi domačiji Center gostili palestinsko pisateljico in arhitektko Suad Amiri. Ob isti uri pa si bo mogoče na Akademiji za gledališče, radio in televizijo (AGRFT) ogledati dokumentarec Ibrahim: Usoda neznana, ki jo bo pospremil pogovor s Primožem Šterbencem in Vasevom.

Dan pozneje se bo ob 17. uri v knjigarni Sanje odvil pogovor Bojana Breclja in Nade Vodušek, naslovljen Semena palestinskih sanj: 99 avtoportretov mladih Palestink in Palestincev. Slovenski center PEN pa na Društvu slovenskih pisateljev ob 19. uri pripravlja pogovor z naslovom Nakba se dogaja vsak dan, ki bo po Puljarevićevih besedah odprl predvsem vprašanja, kako je mogoče, da tako imenovani demokratični Zahod ni mogel preprečiti humanitarne katastrofe, kako to, da določene države podpirajo izraelski režim, in pa kaj ne nazadnje lahko stori Slovenija.

V petek, 17. maja, bodo ob 18. uri na Vodnikovi domačiji Center gostili pisatelja in pesnika Mohameda Abdula Munema. Dogodek pripravljajo v sodelovanju z Inštitutom 8. marec.

Na zadnji dan dogajanja bodo ob 19. uri na Vodnikovi domačiji Center izvedli bralno uprizoritev Med dvema zidovoma, ki je nastala v produkciji KUD-a Transformator. Uprizoritev sta po literarni predlogi Keffiyeh/Made in China palestinske dramatičarke Dalie Taha pripravila Nina Vombergar in Jaka Andrej Vojevec. Po Puljarevićevih besedah je bilo delo v drugačni obliki že na sporedu pred skoraj desetletjem.