Mural bo nastal ob stavbi ob Kinu Šiška, točneje na naslovu Trg prekomorskih brigad 1. Foto: BoBo
Mural bo nastal ob stavbi ob Kinu Šiška, točneje na naslovu Trg prekomorskih brigad 1. Foto: BoBo

Med 1. in 15. septembrom bodo v prostorih zavoda Mladi Zmaji – MČC Šiška potekale brezplačne delavnice o ulični umetnosti in okoljski trajnostnosti, namenjene mladim od 15 do 18 let. Projekt bo potekal pod okriljem Inštituta za razvoj družbene odgovornosti (IRDO) v sodelovanju z Javnim zavodom Mladi zmaji, Inštitutom za urbana vprašanja (INURB), Kinom Šiška, Italijanskim inštitutom za kulturo v Sloveniji in tujimi partnerji.

Projekt Yafe soustvarjajo partnerji iz treh držav, Slovenije, Srbije in Francije, z namenom vključevanja mladih v artikulacijo sporočil in soustvarjanje umetniških del oz. muralov o družbeni odgovornosti in okoljski trajnostnosti, so sporočili z inštituta IRDO.

Na zgradbi na naslovu Trg prekomorskih brigad 1 bo v sklopu projekta nastajala velika stenska poslikava oziroma mural. Ustvaril ga bo italijanski ulični umetnik Cibo, in sicer na temo zavržene hrane. "Murali so le del naše zgodbe. Naši javni umetniški projekti izhajajo z delavnic, ki izobražujejo in vključujejo mlade iz različnih skupnosti o temah, kot so raznolikost, pravica do izobraževanja, verska svoboda, rasizem in okolje," so pojasnili na inštitutu.

Delavnice vodijo lokalni pedagogi in umetniki. Tokrat bodo za interaktivne vsebine in drugačen pristop k učenju mladih v Ljubljani poskrbeli direktorica IRDO in vodja projekta YAFE – Mladinska umetnost za mlade v Sloveniji Anita Hrast, predsednica in strokovna vodja društva Focus, društva za sonaraven razvoj Živa Kavka Gobbo ter akademski slikar in ulični umetnik Fedja Šičarov.

Delavnice in nastanek murala bo spremljala videoekipa, njeno delo pa bo postalo del mednarodnega dokumentarnega filma na temo mladinske ulične umetnosti in okoljske trajnostnosti. Mural bodo odkrili 15. septembra, ob tej priložnost pa bo potekal tudi pogovor in predstavitev projekta Yafe. Kot napovedujejo, bo podoben mural prihodnjo pomlad nastal tudi v Mariboru. Tudi takrat bodo projekt nastajanja podobe pospremile različne delavnice.