Tako so med drugim v apelu, naslovljenem na ministra za kulturo Vaska Simonitija, zapisali strokovnjaki, ki delujejo na področju umetnostne zgodovine in likovne umetnosti.

Sorodna novica Moderna galerija kljub deseterici kandidatov še zmeraj brez direktorja

Na poti je že tretji javni razpis
V svojem zapisu so izrazili zaskrbljenost zaradi dolgotrajnega postopka izbire vodstva Moderne galerije, javni razpis za direktorja te ustanove bo namreč v kratkem ponovljen že tretjič. Na prvi razpis so se prijavile tri kandidatke, na tretjega pa kar deset kandidatov, vendar ni bil izbran nihče.

Vodstvo brez strokovnih znanj?
Še bolj kot ob sami dolgotrajnosti postopka pa so zaskrbljeni "ob informaciji, da namerava ministrstvo za kulturo do tretjega razpisa spremeniti ustanovitvene akte Moderne galerije na način, da jo bo lahko vodil nekdo, ki nima ustreznih strokovnih znanj. V primeru, da se na ministrstvu dejansko pripravlja tak predlog za spremembo, odločno izražamo svoje nestrinjanje in pričakujemo, da se bodo takšni procesi takoj ustavili."

Dolgoletna direktorica Moderne galerije Zdenka Badovinac, ki trenutno deluje kot v. d., se je prijavila tako na prvi kot na drugi razpis. Foto: Bobo
Dolgoletna direktorica Moderne galerije Zdenka Badovinac, ki trenutno deluje kot v. d., se je prijavila tako na prvi kot na drugi razpis. Foto: Bobo

Zapisali so še, da si ne morejo zamišljati, kako "bi lahko oseba brez takšnih znanj skrbela za kompleksne zbiralne politike na področju moderne in sodobne umetnosti ter imela resno vizijo umetnostnega programa za dve tako zahtevni razstavišči, kot sta Moderna galerija in MSUM". Podpisniki apela posledično zahtevajo, da ministrstvo pri izboru direktorja Moderne galerije in vseh ključnih kulturnih institucij spoštuje izključno strokovna merila.

Pomen simbolnega kapitala
Omenili so tudi pričakovanje, da se Moderni galeriji kot eni trenutno najvidnejših slovenskih galerijskih institucij "zagotovi ustrezno strokovno podkovano vodstvo, ki bo ustanovo na ta način sposobno voditi tudi vnaprej". Dodali so, da naj ne pozabimo, da je v svetu umetnostnih institucij, kjer ima simbolni kapital izjemno vrednost, mednarodni ugled in sloves izredno težko pridobiti, izgubiti pa ju je zelo lahko.

Pod apel so se podpisali:
- Oddelek za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani
- Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU
- Oddelek za antropologijo in kulturne študije na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem
- Oddelek za arheologijo in dediščino na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem
- Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo.

Podpisniki so napovedali še, da bodo dodatne podpise institucij in posameznikov posredovali v ponedeljek.