Na Prvem programu bo ob 32. obletnici obleganja Sarajeva premierno predvajana dokumentarna radijska igra Predor rešitve, še en radijski dokumentarec pa bo počastil svetovni dan Romov.

Slabe ceste pripovedujejo o treh ruskih najstnicah, ki se zapletajo v ljubezenska razmerja z ukrajinskimi vojaki. Razmerja. Foto: Arhiv ustvarjalk in ustvarjalcev
Slabe ceste pripovedujejo o treh ruskih najstnicah, ki se zapletajo v ljubezenska razmerja z ukrajinskimi vojaki. Razmerja. Foto: Arhiv ustvarjalk in ustvarjalcev

Radijska igra: Svetovni dan Romov, premiera intimnega radijskega dokumentarca in življenje kot na filmu
Začetek tedna bo v znamenju svetovnega dneva Romov, ki ga bodo zaznamovali tudi v uredništvu igranega programa: v ponedeljek ob 22.05 bo na programu Ars na sporedu dokumentarna radijska igra Primer Kalman ustvarjalcev Branka Žunca, Ferija Lainščka in Igorja Likarja. Radijski dokumentarec predstavlja usodo jugoslovanskega izseljenca Kalmana Sočiča, Roma iz Goričkega v Prekmurju, in njegove družine – Sočičevi so namreč želeli do svoje domačije zgraditi dovozno pot, zaradi česar so postali žrtev nerešenih konfliktov in zapletov najprej z lokalno, potem pa tudi z državno birokracijo. Kalman je bil navsezadnje skupaj s svojci prisiljen oditi v madžarsko Porabje, rojstno deželo svoje žene Ane. Bridek in grozljiv prikaz udarca države po posamezniku odlikuje zanimiv oblikovni prijem: Kalmanove izpovedi namreč dopolnjuje v pristnem okolju in krajevnem narečju interpretirana rekonstrukcija komentarjev in različnih uradnih dokumentov. Igra v režiji Igorja Likarja iz leta 1988 je tako vabilo in spodbuda k premisleku o položaju največje kulturne manjšine v Evropi ter njeni še vedno preveč trdovratni stigmi in potisnjenosti na obrobje družbe.

Četrtkova celovečerna radijska igra ob 22.05 na programu Ars pa bo v maniri filmskih kriminalk izrisala akcijsko zgodbo o izsiljevanju, ljubezenskem trikotniku in pokvarjenosti družbe – za izvirno radijsko igro Hočem življenje kot na filmu je avtorica Žanina Mirčevska na anonimnem natečaju uredništva igranega programa Radia Slovenija leta 2007 prejela tretjo nagrado. Avtorica, predavateljica dramskega pisanja in dekanja Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani je bila za svoja dramska dela večkrat nominirana za Grumovo nagrado, ena od značilnosti njenega opusa pa je tudi odločno izražanje zgroženosti nad anomalijami sveta, ki jih doživljamo. Ta problemski pristop je prisoten tudi v tej dinamični igri v režiji Vladimirja Jurca, ki so jo leta 2007 poleg režiserja interpretirali še Maja Blagovič, Aleš Valič, Primož Forte, Romeo Grebenšek in Janez Martinčič.

Obleganje Sarajeva je bilo s skoraj štirimi leti eno najdaljših obleganj v sodobni vojaški zgodovini. Foto: AP
Obleganje Sarajeva je bilo s skoraj štirimi leti eno najdaljših obleganj v sodobni vojaški zgodovini. Foto: AP

Po decembrski premieri na programu Ars bo ob 32. obletnici obleganja Sarajeva, ki smo ga zaznamovali 5. aprila, še na Prvem programu na sporedu premiera dokumentarne radijske igre Predor rešitve. Nastala je na podlagi prevodov izjav pričevalcev iz Sarajeva Indire Buljubašić, Ismira Heroja, Edisa Kolarja, Fuada Serdarevića, Midhata Karića, Selme Catović Hughes, Belme Cuzović, Ene Kukić in Nicka Teunissena, ki jih je v prestolnici Bosne in Hercegovine posnel režiser igre Alen Jelen. Obleganje Sarajeva je bilo s skoraj štirimi leti eno najdaljših obleganj v sodobni vojaški zgodovini. Eden od načinov, kako se je mesto smrti spremenilo v mesto življenja, pa je bil približno osemsto metrov dolg podzemni predor, ki je postal eksistenčno pomemben koridor za osnovne življenjske potrebščine, gorivo, pa tudi orožje. Radijska igra je tako intimen dokument iz časa, ko je v okupiranem mestu divjala vojna, vendar pri tem ne gre zgolj za pretresljive zgodbe posameznikov, ki so se znašli sredi vojne vihre v Sarajevu; zgodbe o predoru rešitve so sinonim za strahove v nas, vendar so hkrati tudi prispodoba za lepoto in luč, ki posije na koncu predora.

Slabe ceste. Foto: Arhiv ustvarjalk in ustvarjalcev
Slabe ceste. Foto: Arhiv ustvarjalk in ustvarjalcev

Kratka radijska igra: premiera drugega dela cikla Slabe ceste in lavreat Združenja dramskih umetnikov Slovenije
Po sredinem terminu kratke radijske igre, posvečenem lavreatki Združenja dramskih umetnikov Slovenije Dragi Potočnjak, uredništvo igranega programa tokratni sredin termin kratke radijske igre na programu Ars z igro Ko lastovke jokajo posveča Sašu Tabakoviću, prejemniku ZDUS-ove nagrade Duše Počkaj za dveletno obdobje. Komisija za nagrade je v obrazložitvi napisala, da je Saša Tabaković "igralec, ki svoje vloge vedno plasira tako nepretenciozno, da se vse natančnosti, tankočutna opojna patetika, duhovitosti in izviren humor, izjemna natančnost jezika in telesna svojevrstnost hitro zdijo lastne njegovim likom, so pa vedno plod njegovega igralskega naboja in strastne predanosti igralski etiki, umetnosti, ki rezonira daleč v srž igralske imenitnosti in zveni v disharmoniji sedanjega". Natančna in tankočutna je tudi njegova interpretacija kanadskega humanitarca Charlesa, ki ga južnoafriški vojak teritorialnega sestava (Aljaž Jovanović) straži kot ujetnika. V njunem pogovoru je južnoafriškemu avtorju Miku Van Graanu uspelo reflektirati absurdnost razmerja med razvitim zahodnim svetom, kjer je nakopičen kapital, in najrevnejšimi deli sveta, kjer domačini pravico ob nemoči proti velikim korporacijam vzamejo v svoje roke.

V soboto pa bo na Prvem programu ob 22.40 na sporedu premiera drugega dela cikla Slabe ceste, ki je nastalo po dramskem besedilu ukrajinske dramatičarke in scenaristke Natalije Vorožbit. Kratka radijska igra se osredinja na medsebojno, pa tudi širše družbeno dinamiko treh ruskih najstnic (Eva Pečnik, Petra Kodba, Špela Lovrec), ki se zapletajo v ljubezenska razmerja z ukrajinskimi vojaki. Razmerja različnih motivov in vzrokov nepreklicno spremljajo tudi nujnost preživetja in konflikti z družbo in bližnjimi, kar se izrazi tudi v interakciji najstnice, ki zadnja ostane na klopi, in njeno babico (Vesna Jevnikar). Njun buren dialog razkriva različne poglede na sovražno stran, moč najstniških iluzij in nemoč starejše generacije, da bi mlade obvarovala pred tveganji, ki v zaostrenih družbenih situacijah prežijo nanje. Režiserka cikla je Ana Krauthaker.

Marijana Brecelj in Matija Rozman. Foto: Adrian Pregelj, RTV Slovenija
Marijana Brecelj in Matija Rozman. Foto: Adrian Pregelj, RTV Slovenija

Radijska igra za otroke: Nove dogodivščine nenavadne Ljudmile
Mladi, pa tudi starejši poslušalke in poslušalci bodo v nedeljo ob 8.05 na Prvem programu lahko prisluhnili novim dogodivščinam nenavadne, a izjemno zabavne gospe Ljudmile (Marijana Brecelj). V drugem delu se Ljudmila na svoji poti ustavi v motelu in spozna njuni lastnici, sestri Bredo in Maro, v obcestnem Agimovem kiosku spozna pravi pravcati muzej pozabljenih stvari in ob naletavanju prvih snežink sreča samotarskega filozofa dr. Brzzinija. Poleg Marijane Brecelj v vlogi Pripovedovalca nastopa Matija Rozman. Radijski igri za otroke sledi še pogovor z avtorico literarne predloge iger Mašo Ogrizek – njenih dvajset zgodb je za radio priredil Klemen Markovčič, ki je tudi režiser cikla Gospa s klobukom.

Poslušalke in poslušalci lahko predvajanim radijskim igram prisluhnejo tudi v podkastih radijske igre na spletnih straneh Prvega in Arsa ter na portalu RTV 365, kjer so vsebine na voljo še trideset dni po predvajanju.

Spored radijskih iger med 8. in 14. aprilom 2024

Ponedeljek, 8. april
Radijska igra 22.05 (Ars) – Feri Lainšček, Jože Žunec, Igor Likar: Primer Kalman

Torek, 9. april
Radijska igra 21.05 (Prvi) – Indira Buljubašić, Ismir Hero, Edis Kolar, Fuad Serdarević, Midhat Karić, Selma Catović Hughes, Belma Cuzović, Ena Kukić, Nick Teunissen: Predor rešitve (PREMIERA)

Sreda, 10. april
Kratka radijska igra 13.05 (Ars) – Mike Van Graan: Ko lastovke jokajo

Četrtek, 11. april
Radijska igra 22.05 (Ars) – Žanina Mirčevska: Hočem življenje kot na filmu

Sobota, 13. april
Kratka radijska igra 22.40 (Prvi) – Natalija Vorožbit: Slabe ceste II: Evo, punci, grem (PREMIERA)

Nedelja, 7. april
Radijska igra za otroke 08.05 (Prvi) – Maša Ogrizek (prir. Klemen Markovčič): Gospa s klobukom II (PREMIERA)