Foto: Občina Postojna/Fotoatelje Postojna
Foto: Občina Postojna/Fotoatelje Postojna

Jurij Kraigher (1891, Hrašče pri Postojni) je bil vojaški pilot tako v prvi kot v drugi svetovni vojni, junak, izumitelj in celo direktor zahodne divizije letalske družbe Pan American Airways. Kraigher je veljal za pogumnega in nadarjenega pilota. Leta 1944 je postal poveljnik posebnega oddelka za reševanje zavezniških pilotov z območja nekdanje skupne države.

Usodno srečanje s Stankom Bloudkom
Med študijem tehnike na Dunaju ga je v svet letalstva pritegnil letalski pionir Stanko Bloudek, znan seveda tudi kot konstruktor smučarskih skakalnic oziroma letalnic. Kraigher je sodeloval v prvi svetovni vojni, po predaji italijanski vojski pa pristal v taborišču za vojne ujetnike skoraj do konca vojne. V novonastali SHS je služil kot pilot vojnega letalstva v Novem Sadu in Sarajevu.

Selitev v ZDA v želji po več poletih
Zaradi razočaranja nad redkimi vpoklici na misije pa se je leta 1921 izselil v ZDA. Kraigher se je v zgodovino letalstva vpisal kot pionir medcelinskih letalskih povezav in je leta 1937 z letom od Teksasa do Ria de Janeira dosegel svetovni hitrostni rekord. Pomembni so bili tudi njegovi izumi na področju letalstva, ki so bili v uporabi vse do iznajdbe reaktivnega letala. Umrl je leta 1984 v Litchfieldu v ameriški zvezni državi Connecticut.

Foto: Občina Postojna/Fotoatelje Postojna
Foto: Občina Postojna/Fotoatelje Postojna
Sorodna novica Film o Juriju Kraigherju – Žoretu, pilotu, ki je preletel stoletja

Kip je po lani narejeni idejni zasnovi izdelala kiparka Katja Majer, postavljen pa je pred Domom krajanov v Hraščah pri Postojni in obrnjen tako, da gleda na Kraigherjevo rojstno hišo.

Ameriško-slovenski letalec "odkrit" v pivškem muzeju
Pobudnik projekta je bil Srečko Šajn, ker pa pobuda za sredstva participativnega proračuna ni bila uspešna, se je Občina Postojna odločila spomenik postaviti s sredstvi proračuna, so za STA povedali na postojnski občini. Na njegovo življenjsko zgodbo pa so naleteli v Parku vojaške zgodovine v Pivki, ko so postavljali razstavo o sestreljenih ameriških pilotih na slovenskem ozemlju.

Po krajši slovesnosti ob odkritju doprsnega kipa je sledila še projekcija filma o Kraigherju, naslovljenega Slovenec, ki je preletel stoletje, ki ga je posnelo Društvo TV Kolut.

Nov spomenik Juriju Kraigherju