Razstava v galeriji SAW bo na ogled do 15. aprila. Foto: SAW Centre
Razstava v galeriji SAW bo na ogled do 15. aprila. Foto: SAW Centre

"Konvergenca umetnosti in znanosti poganja tehnološki, socialni in družbeni razvoj ter širi obzorja možnega po Evropi, Kanadi in drugod po svetu. Slovenski prispevek v svetu povezovanja umetnosti in znanosti bo to soboto predstavljen v galeriji SAW, najstarejši in najbolj avantgardni umetniški galeriji v kanadskem glavnem mestu Ottawa," so sporočili s slovenskega veleposlaništva v Ottawi.

Valerie Wolf Gang je bila ena od sodelujočih umetnic na okrogli mizi Punk biologija: Eksperimentiranje z bioumetnostjo in biotehnologijo. Foto: Urban Praprotnik
Valerie Wolf Gang je bila ena od sodelujočih umetnic na okrogli mizi Punk biologija: Eksperimentiranje z bioumetnostjo in biotehnologijo. Foto: Urban Praprotnik

Oranje ledine v slovensko-kanadskem sodelovanju
Simpozij je predstavil številne mednarodno priznane umetnike, znanstvenike in raziskovalce z razpravami na temo najnovejših raziskovalnih dosežkov na področjih okolja, dediščine, filozofsko-znanstvenih vprašanj, bioumetnosti in bioznanosti ter humanizacije tehnologije.
"To je prvič, da se je Slovenija kot vodilni partner lotila organizacije kulturno-znanstvenega dogodka na takšnem nivoju v Kanadi in sprožila tako pozitiven odziv v strokovnih krogih v Kanadi," je zapisal tamkajšnji veleposlanik Andrej Rode.

Delavnice in predavanja so se osredotočali na etiko umetne inteligence v kreativnih industrijah, medvrstnem sodelovanju, eksperimentih v bioumetnosti in biotehnologiji ter institucionalnih politikah za spodbujanje povezovanja znanosti in umetnosti.

Vrhunec simpozija je bilo odprtje razstave z dansko umetniško skupino Recoil Performance Group, ki so ji sledile delavnice in predavanja mednarodnih imen v svetu umetnosti in znanosti, kot so Valerie Wolf Gang, Marie-Jeanne Musiol in Annie Thibault.

Slovenski kulturno-znanstveni sektor so zastopali intermedijska umetnica in raziskovalka, ki deluje med Slovenijo, Nemčijo in ZDA, Valerie Wolf Gang, Maša Jazbec iz trboveljskega laboratorija Katapult robotika, Matija Strlič s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani, soustanovitelj mreže RUK ter vodja Kulturno-izobraževalnega društva PiNA Borut Jerman ter ustanoviteljica dunajskega laboratorija za kulturo in trajnostni razvoj Aleksandra Bajde.