Brane Mozetič je bil na festivalu v Seoulu prisoten kot žirant in kot udeleženec sejma Pride Expo, kjer je predstavljal svoja literarna dela. Foto: Škuc
Brane Mozetič je bil na festivalu v Seoulu prisoten kot žirant in kot udeleženec sejma Pride Expo, kjer je predstavljal svoja literarna dela. Foto: Škuc

Mednarodni festival LGBT-filma v Seulu (SIPFF) je vsakoletni dogodek, katerega namen je proslaviti spregledane identitete skupnosti in spodbujati kulturno raznolikost. Letos je potekal med 2. in 11. novembrom in je posebno pozornost namenil LGBT-kulturi v Sloveniji. Kot so sporočili iz Društva ŠKUC, so sodelovanju z ljubljanskim festivalom LGBT-filma predvajali cikel sedmih slovenskih kratkih filmov (Gay Life in Krško, Vstaja lezbosov, Seveda te ljubim, Čakajoč Axla, Čas je ZA Kabaret Tiffany, Po gladini in Uporni duh), v sekciji dokumentarnih filmov pa film Borisa Petkovića LGBT_SLO_1984.

Tudi 39. festival LGBT-filma bo predstavil cikel južnokorejskih kratkih filmov
Sicer je bilo na letošnjem festivalu v Seulu predstavljenih skupno 116 filmov iz 39 držav, od tega je bilo premierno predvajanih več kot tretjina. Kot mednarodni član žirije, ki je izbirala najboljši filmski prvenec, je bil prisoten tudi prevajalec, pesnik, založnik, urednik in pisatelj Brane Mozetič. Poleg njegove prisotnosti na filmskem festivalu je svoja literarna dela predstavljal tudi na sejmu Pride Expo. Na njem je aktivistična gledališka skupina uprizorila predstavo, v katero je zmontirala Mozetičevo otroško slikanico Prva ljubezen in nekatere pesmi iz Banalij. Poleg teh dveh del je v preteklem letu v korejščini izšla tudi zbirka Nedokončane skice neke revolucije in prav v času festivala slikanica Alja dobi zajčka. Sodelovanje med SIPFF-jem in ljubljanskim festivalom LGBT-filma se bo v kratkem že nadaljevalo, saj bo decembrski 39. festival LGBT-filma v Slovenski kinoteki predstavil cikel južnokorejskih kratkih filmov, s publiko pa se bodo pogovarjali gosti iz Seula.

Sorodna novica "Film LGBT_SLO_1984 je moj, je odsev mojih vrednot"

Pestro jesensko potovanje Petkovićevega filma LGBT_SLO_1984
Eden od 116 filmov je bil tudi omenjeni LGBT_SLO_1984, ki je imel letošnjo jesen že pestro pot, saj so ga predvajali na Dunaju, Portu, Frankfurtu v okviru knjižnega sejma, na festivalu v Hamburgu in na dveh festivalih v Berlinu. Na 18. Porn Film Festival v Berlinu je tudi prejel nagrado za najboljši dokumentarni film. V obrazložitvi je žirija zapisala: "V tem inteligentnem dokumentarnem filmu se jasno vidi, kako pomembno je kombinirati politične ambicije z bojem za seksualno osvoboditev. Film pokaže, da je duh pionirjev 80. še vedno osnova za današnji upor – tako v nekdanjih jugoslovanskih republikah kot tudi v preostalem svetu."