Aktiv se je namreč pisno odzval na videoizjavo državne sekretarke Ignacije Fridl Jarc, ki jo je podala dan po torkovi akciji pred ministrstvom za kulturo. Kulturniki so med drugim poudarili, da je aktualno stanje v kulturi posledica odločitev in dejanj ministrstva. Kritični so do (ne)delovanja te institucije, zaradi česar so tudi šli na ulico.

Videoizjava državne sekretarke Ignacije Fridl Jarc je dostopna na tej povezavi.

"Ukrepi, s katerimi se zdaj hvali ministrstvo, so socialni ukrepi in nimajo nikakršne zveze z umetniško oziroma kulturno produkcijo. Izjava, da je zaposlena oseba na ministrstvu v 70 dneh pripravila 50 dopisov, se zdi kulturnemu občestvu, ki na dan pripravi na desetine dopisov, naravnost smešna. Omemba rednega dela ministrstva ni v nikakršni zvezi z ukrepi zaradi posledic epidemije in je navadno zavajanje javnosti," so še zapisali.

Sorodna novica "H kulturi smo se zatekli med epidemijo in kultura nam lahko pomaga tudi po njenem koncu"

Iz svežnja v sveženj slabše ...
Članom aktiva se zdi nezaslišano, da "ministrstvo ni aktivno sodelovalo že pri prvem svežnju ukrepov in se minister zasedanja sploh ni udeležil, med sprejemanjem drugega svežnja je bilo ministrstvo dobesedno pozvano, da ukrepa, v tretjem svežnju pa kulture ni zapaziti".

Ob tem so spomnili, da so dejavnosti, ki se sproščajo in jih v svoji videoizjavi naslavlja sekretarka, v mesecih nedela za časa epidemije okrnjene vsaj za polovico: "Če ministrstvo nima podatkov, da so bile pogodbe s samozaposlenimi v prenekaterem primeru preklicane, potem so njegove informacije zelo odmaknjene od realnosti."

Dodali so, da še zdaj niso seznanjeni z izidi razpisov za letos. Ob tem pa so v sekretarkini izjavi pa so pogrešali tudi "kakšno informacijo o rebalansu državnega proračuna in kakšen bo njegov vpliv na kulturni sektor".

Delo v kulturi je že tako ali tako pogosto prekarno
Opozorili so, da so nevladniki že pred epidemijo delovali prekarno in so izgorevali, zdaj pa ne vedo, kaj bodo v prihodnje, prav tako brez zadostnih programskih sredstev ne bodo mogli izvajati programa tudi zaposleni v institucijah. "Pri tem velja še pomembno opozorilo ministrstvu, da živa kultura pri nas ne deluje zaprta v nacionalne okvire in je izrazito mednarodna, česar sekretarka ni upoštevala, pa vendarle si je privoščila navedbo, da je stanje domala nespremenjeno," so zapisali.

Po besedah aktiva ocena, ki jo je za konec leta 2020 napovedala sekretarka, živi kulturi in njenemu preživetju "ne bo v korist, saj bo večina programov in projektov izvedena v času, ko bo že nastala velika škoda: predvsem pri posameznikih, posameznicah, v manjših kulturnih prostorih in pri organizacijah, še zlasti tistih zunaj Ljubljane".

Kulturniki so ob svoji akciji posebej premislili, kakšen je njihov odnos do arhitekturne dediščine in so zato namenoma uporabili materiale, ki niso poškodovali pročelja ministrstva za kulturo. Foto: BoBo
Kulturniki so ob svoji akciji posebej premislili, kakšen je njihov odnos do arhitekturne dediščine in so zato namenoma uporabili materiale, ki niso poškodovali pročelja ministrstva za kulturo. Foto: BoBo

V aktivu se sramujejo nedelovanja ministrstva
Ministrstva in njegovega delovanja oziroma nedelovanja se v aktivu sramujejo, na ulice so bili po lastnih besedah prisiljeni stopiti: "Dialoga ni, delo kljub zahtevnim razmeram ni opravljeno, zato bodo delavke in delavci v kulturi pač morali stopnjevati akcije v javnem prostoru." Dodali so, da nadvse cenijo umetnost in kulturo, zaradi česar so ob torkovi akciji posebej premislili, kakšen je njihov odnos do arhitekturne dediščine in so zato med akcijo namenoma uporabili materiale, ki niso poškodovali pročelja ministrstva.

Člani aktiva delavk in delavcev v kulturi so poudarili še, da zavračajo tudi politiko "diskreditacije posameznikov, ki je v rabi pri vladajoči koaliciji", in spremljajo "vsa znamenja jurišniškega pohoda na medije, ki ga pripravlja ministrstvo".

Izjava aktiva delavk in delavcev v kulturi