Uradnega odgovora, zakaj razpisa ni, maturantje niso dobili. Razlog naj bi bil pomanjkanje sredstev. A gre le za slabih 50.000 evrov.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

14 maturantov Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana v odprtem pismu, naslovljenem na Ministrstvo za kulturo, opozarja na stisko bodočih študentov glasbenih, plesnih, filmskih in drugih umetniških akademij, ki so se odločili za študij v tujini. S štipendijo so namreč nameravali kriti stroške bivanja, šolnine in preostale stroške, na primer nakupa inštrumentov.

"Cena samih instrumentov se giblje od 5000 do 30.000 evrov, odvisno od instrumenta, potem so tu še vsakoletni stroški servisiranja, ki jih krijemo mi, s svojim delom, in naši starši," pravi Timotej Willewaldt.

Uradnega odgovora z ministrstva na pismo še niso prejeli, po telefonu pa so jim pojasnili, "da po vsej verjetnosti ne bo tega razpisa zaradi pomanjkanja sredstev. En razlog naj bi bil tudi, predvidevam da zaradi koronavirusa, veliko ljudi ne bo zaključilo dodiplomskega študija in potem se njim ne sprosti to število mest. So rekli, da ne bo uradne potrditve. Mi tega sploh ne bi mogli izvedeti, če ne bi sami poklicali na ministrstvo," je še dejal Willewaldt.

S pristojno uslužbenko na ministrstvu smo danes stopili v stik tudi mi, a nam je dejala, da moramo počakati na uraden odgovor službe za odnose z javnostmi.

Lani so na ministrstvu za štipendije za dodiplomski študij v tujini namenili približno 47.000 evrov, razdelili pa so jih med 22 študentov.

Glasbeniki brez štipendij za študij v tujini