Kot so zapisali, je nujno takoj pristopiti k pogajanjem za odpravo plačnih nesorazmerij. Ministrstvo za kulturo sta pozvala k takojšnjemu dialogu.

Posledica podplačanosti je pomanjkanje kadrov v kulturi, posledica le-te pa preobremenjenost obstoječih delavcev. Foto: Radio Maribor
Posledica podplačanosti je pomanjkanje kadrov v kulturi, posledica le-te pa preobremenjenost obstoječih delavcev. Foto: Radio Maribor

Kot v sporočilu za javnost navajata Sindikalna konferenca kulturnih organizacij Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SK KO Sviz) in Glosa – Sindikat kulture in narave Slovenije, se pomanjkanje kadra kaže v močno oteženem delovanju zavodov, kar njihova vodstva skušajo reševati na različne načine, po informacijah s strani članstva zlasti s stalno čezmerno obremenitvijo obstoječega kadra.

Spomnili so, da je v aktualni koalicijski pogodbi zapisano zagotovilo, da bo ministrstvo za kulturo ponovno postalo zaščitnik in zaveznik kulture, sogovornik vseh akterjev na področju kulture. A realnost, s katero se soočata oba reprezentativna sindikata na področju kulture, je po njihovih besedah popolnoma nasprotna.

Ministrici očitajo pasivnost
Ministrici za kulturo Asti Vrečko očitajo, da se na posredovane dogovorjene predloge sprememb in posamezne pozive sindikatov sploh ne odziva. "Njena molk in pasivnost v obdobju številnih pobud in intenzivnih prizadevanj za odpravo plačnih nesorazmerij med poklici oziroma zaposlenimi v javnem sektorju Svizu in Glosi predstavljata razlog za veliko zaskrbljenost, posledice (ne)ravnanj aktualnega vodstva ministrstva za kulturo pa bodo le še znova in dodatno prizadele kulturne delavke in delavce," so zapisali.

Sviz in Glosa opozarjata na podplačanost zaposlenih tako v umetniškem/strokovnem delu kulture kot pri podpornih poklicih, zato je po njunem mnenju nujno takoj pristopiti k pogajanjem in odpraviti plačna nesorazmerja. "Tudi zaposleni v kulturi se lahko poslužujemo skrajnih sindikalnih ukrepov (denimo stavke), vseeno pa upamo, da to ne bo potrebno in bo možno o nastalih napetostih in neenakostih vzpostaviti takojšen dialog z ministrstvom za kulturo," so sklenili.