Hišina lutkovna akademija, študijski projekt za odrasle v izvedbi Hiše otrok in umetnosti. Foto: Borut Bučinel
Hišina lutkovna akademija, študijski projekt za odrasle v izvedbi Hiše otrok in umetnosti. Foto: Borut Bučinel

To se je pokazalo pri prijavah na festival Vizije, ki so po številu presegle tiste iz let pred pandemijo, sporočajo. V izboru za festival Vizije, ki je eden od stebrov letošnjega Tedna ljubiteljske kulture, je namreč sodelovalo 44 gledaliških in lutkovnih predstav iz Slovenije in zamejstva, 44 filmov ter 32 fotografov in fotografinj, za festivalske nagrade – vizionarje – pa se bodo potegovali izbrani ustvarjalci.

Nagrade bodo podelili v nedeljo, 21. maja, ob 17. uri na malem odru SNG Nova Gorica, uro pred tem pa bodo v Rotundi SNG Nova Gorica odprli tudi fotografsko razstavo izbranih vizionarskih fotografij, ki so jo naslovili Drama vsakdana.

LG Koruzno zrno. Foto: Borut Bučinel
LG Koruzno zrno. Foto: Borut Bučinel

V času festivala bo po vsej Sloveniji in v slovenskem čezmejnem kulturnem prostoru potekalo okoli 1000 kulturnih dogodkov različnih umetniških zvrsti. Odprtje Tednov ljubiteljske kulture bo torej v znamenju lutk in mladinskega ustvarjanja – festival bo nocoj ob 20. uri v Kulturnem domu Nova Gorica odprla uprizoritev avtorske lutkovne predstave z naslovom Pot okoli sveta, ki jo pripravljajo štiri mladinske skupine z različnih koncev Slovenije.

Program Tednov ljubiteljske kulture obsega vse umetniške zvrsti, od letos vodilnih lutk do glasbe, gledališča, plesa, folklore, filma, multimedije do literature, likovne in fotografske dejavnosti, vključuje pa tudi vse starostne ter etnične skupine.

V okviru celotnega festivala bodo pripravili še nekaj drugih dogodkov. Tako bodo na Ptuju 6. junija pripravili državno srečanje lutkovnih skupin, na katerem bo na ogled devet predstav po izboru državne selektorice Nike Bezeljak. Program prinaša tudi dve okrogli mizi, na katerih bodo razpravljali o lutkovni pedagogiki, priložnostih za zagon lutkovnih skupin v šolskem okolju, možnostih povezovanja profesionalnih ustvarjalcev z mentorji, ki delujejo v okviru osnovnih šol, in podobno.