Tako je s prejšnjim tednom direktorica muzeja postala Barbara Juršič, ki jo je takratni minister Zoran Poznič na ta položaj imenoval s 1. februarjem. Dotedanja vršilka dolžnosti direktorja se je pritožila na imenovanje svoje naslednice, saj je prepričana, da Juršičeva ne izpolnjuje formalnih pogojev za direktorski položaj, kar naj bi dokazovali tudi mnenji sveta in strokovnega sveta zavoda.

Tehniški muzej Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
Tehniški muzej Slovenije. Foto: MMC RTV SLO

Natalija Polenec je na upravnem sodišču sprožila upravni spor ter vložila predlog za zadržanje imenovanja Barbare Juršič do odločitve v tem sporu. Sodišče ji je ugodilo z odredbo o začasnem zadržanju uveljavitve odločbe ministrstva za kulturo. Tako se je 11. februarja vrnila v muzej in nadaljevala delo vršilke dolžnosti direktorja.

Sorodna novica Politično kadrovanje v nacionalnih kulturnih ustanovah

Od 17. marca znova na direktorskem položaju
Ministrstvo in Barbara Juršič, ki jo zastopa odvetnik Dino Bauk, sta se na sklep upravnega sodišča pritožila na vrhovno sodišče in bila uspešna pri tem. Vrhovni sodniki so sklep o začasnem zadržanju njenega imenovanja razveljavili in zadevo vrnili v ponovno odločanje upravnemu sodišču, s čimer je spet začel veljati sklep o imenovanju Barbare Juršič za direktorico. Tako je zdaj že pod novim ministrom Vaskom Simonitijem znova prevzela vodenje muzeja.

"To pomeni, da z razveljavitvijo začasne odredbe odločba o imenovanju Barbare Juršič za direktorico muzeja od 17. marca ponovno pravno učinkuje," so po pisanju časnika Dnevnik pojasnili na ministrstvu. Tožba se nadaljuje, saj bo zadevo zdaj vnovič preučilo upravno sodišče.