Od znamenite 850 let stare mošeje Al Nuri so ostali le kamnita vrata, zelena kupola in del temeljev minareta. Njena vnovična gradnja naj bi trajala vsaj pet let. Foto: EPA
Od znamenite 850 let stare mošeje Al Nuri so ostali le kamnita vrata, zelena kupola in del temeljev minareta. Njena vnovična gradnja naj bi trajala vsaj pet let. Foto: EPA
Mošeja Al Nuri
Mošeja Al Nuri, ki je bila v starem delu iraškega mesta Mosul, kakršna je bila pred lanskim uničenjem. Foto: Reuters

Uničeno mošejo so poleti leta 2017 po osmih mesecih težkih uličnih bitk v Mosulu zavzele iraške vladne sile. To nedeljo pa je iraški sunitski muslimanski vodja Abdulatif Al Humajm položil temeljni kamen za vnovično gradnjo te znamenite mošeje, ki so jo zgradili v 11. stoletju.

Kot je takrat poročal Reuters, so džihadisti razstrelili mošejo in njen minaret, ko so iraške sile s podporo ZDA začele prodirati v njeni smeri. Zastava IS-ja je z minareta plapolala od junija 2014.

Predstavnica Unesca v Iraku Louise Haxthausen je uničenje mošeje, ki je slovela po svojem poševnem minaretu, označila za "trenutek groze in obupa".

Vnovično zavzetje – velika simbolična zmaga
Ko je iraškim vladnim silam leta 2017 uspelo zavzeti mošejo – od katere so sicer ostali le kamnita vrata, zelena kupola in del temeljev minareta –, je to pomenilo predvsem njihovo veliko simbolično zmago. Mosul je namreč poleg kraja razglasitve kalifata predstavljal tudi njegovo de facto glavno mesto v Iraku.

Finančni prispevek Združenih arabskih emiratov
Na nedeljski slovesni položitvi temeljnega kamna so se Al Humajmu ter drugim iraškim verskim in političnim vodjem pridružili tudi predstavniki Združenih narodov in nekateri evropski veleposlaniki.

Za obnovo zgradbe, ki naj bi trajala vsaj pet let, so po pisanju Washington Posta Združeni arabski emirati prispevali več kot 44 milijonov evrov.