Župnik Matej Ražun je na razmere na Koroškem v prvem desetletju 20. stoletja odgovoril z ustanovitvijo lastne šole za slovensko govorečega in čutečega človeka. Foto: Višja šola Št. Peter
Župnik Matej Ražun je na razmere na Koroškem v prvem desetletju 20. stoletja odgovoril z ustanovitvijo lastne šole za slovensko govorečega in čutečega človeka. Foto: Višja šola Št. Peter

Več kot stoletje staro šolo so ovenčali zaradi njene vloge pri izobraževanju številnih generacij mladih, ohranjanju jezikovne in narodne identitete. Nagrado ji je prinesla tudi njena povezovalna vloga ne le med nemško in slovensko govorečimi na Koroškem, temveč tudi med Slovenijo in Avstrijo.

Ustanovitev šole kot odgovor na razmere na Koroškem
To dvojezično zasebno, katoliško šolo je leta 1908 ustanovil župnik Matej Ražun, njene nosilke pa so slovenske šolske sestre. V šoli, ki ponuja petletno in enoletno izobraževanje, sta učna jezika oba deželna jezika. Od tujih jezikov pa poučujejo še italijanščino in angleščino ter kot izbirna predmeta še ruščino in latinščino.

Šola je tako postala 41. prejemnica nagrade, ki nosi ime po Jošku Tischlerju, ustanovitelju Narodnega sveta koroških Slovencev in prvem ravnatelju celovške Slovenske gimnazije. Nagrado prejmejo ljudje in institucije, ki si prizadevajo za ohranjanje in razvoj slovenske narodne skupnosti na Koroškem.

Dobitnik Tischlerjeve nagrade za življensko delo dr. Janko Zerzer

Lani so Tischlerjevo nagrado za življenjsko delo na kulturnem, političnem, publicističnem in pedagoškem področju podelili Janku Zerzerju, ki je bil med letoma 1991 in 1998 ravnatelj letos nagrajene šole.

Ne le dobra podlaga za poklicno življenje
Predsednik Krščanske kulturne zveze Janko Krištof je na tokratni podelitvi nagrade za Televizijo Slovenija povedal, da je Višja šola za gospodarske poklice Št. Peter "šola, ki povezuje šolarje in jih usposablja za življenje". Ravnatelj šole Stefan Schellander pa je poudaril: "Iz pogovorov z našimi absolventkami in absolventi vemo, da niso dobili le solidne podlage za poklicno življenje, temveč tudi za srce."

Nagrado so v dvorani Mohorjeve v Celovcu tako kot vsako leto podelili 24. januarja, na dan smrti Joška Tischlerja, ki je umrl leta 1979.

Več v spodnjem prispevku Petre Kos Gnamuš.

V Celovcu podelili Tischlerjevo nagrado