Umetnica je izdala knjigo z naslovom Private Views: A High-Rise Panorama of Manhattan. Foto: Reuters
Umetnica je izdala knjigo z naslovom Private Views: A High-Rise Panorama of Manhattan. Foto: Reuters

Ko je bila na umetniški rezidenci v New Yorku, je vizualna umetnica in arhitektka iz Budimpešte obiskala tudi Empire State Building in opazila, da so v bližini tudi druge, višje zgradbe. Zaželela si je, da bi jih obiskala in fotografirala mesto, a je ugotovila, da so ti prostori izključno v zasebni lasti.

Odločila se je za drzno potezo in ustvarila strategijo, kako newyorške nepremičninske agencije prepričati, da se zanima za nakup oziroma najem nepremičnine v enem najdražjih delov sveta.

S projektom je opozorila na vzporedni svet bogatih in privilegiranih, za katere veljajo drugačna pravila. Stanovanja je v vlogi svoje bogate dvojnice obiskovala od leta 2016 in v svoj objektiv ujela panorame, ki jih lahko vidijo le redki.

Andi Schmied je skupno obiskala 20 najbolj luksuznih stanovanj na Manhattnu, njihove fotografije pa je skupaj z refleksijami devetih drugih avtorjev o življenju ultra bogatih izdala v knjigi z naslovom A High-rise Panorama of Manhattan.

Vloga ultra bogate Gabrielle
Da je uresničila svoje načrte, si je izmislila vlogo Gabrielle, madžarske milijarderke z bogatim možem in sinom. Ker pred obiskom tovrstnih nepremičnin agenti preverijo identiteto morebitnih kupcev, je ustvarila tudi novo spletno podobo zase in za izmišljenega moža. Uporabila je svoje drugo ime, ki je zapisano tudi na njenih osebnih dokumentih, ki so jih preverjali.

Nepremičninske agencije pred ogledom najbolj luksuznih stanovanj preverijo tudi finančno stanje interesenta. Izjema so milijarderji, ki si želijo ogledati najdražja stanovanja na trgu in podatkov o svojem premoženju nočejo razkrivati, kar je izkoristila umetnica.

Nepremičninskim agentom je povedala, da išče stanovanje v vrednosti od 20 do 90 milijonov evrov, obrnili pa so se lahko tudi na njeno izmišljeno osebno asistentko Coco.

Manhattan Foto: EPA
Manhattan Foto: EPA

"Popolnoma absurdne" storitve
"Neki agent me je vprašal, ali imam varuško, in takoj sem mu odgovorila "jasno", tako da je imela Gabriella od tega trenutka varuško. Isti agent me je vprašal tudi
, kateri modni oblikovalec je ustvaril moja oblačila. Ker nisem našla boljšega odgovora, sem rekla, da gre za madžarskega oblikovalca. Od tega trenutka je bilo torej vse, kar je Gabriella nosila, del madžarske visoke mode," je umetnica pojasnila za italijanski portal Vice.

Kot arhitektko jo je presenetil slog nekaterih stavb, najbolj neestetske so bile po njenem mnenju tiste, ki jih je zrisal arhitekt Robert A. M. Stern in so znane po kamnitih pročeljih in številnih zlatih okraskih, med kupci z globokimi žepi pa so izjemno priljubljene.

"Gre za nostalgijo za preteklimi časi klubov za bogate moške, konjskih dirk in plemstva," je dejala.

Pojasnila je, da zgradbe prebivalcem ponujajo tudi "popolnoma absurdne" storitve, kot so zasebne restavracije s kuharji, ki so pridobili Michelinove zvezdice, in simulacije igranja golfa. Nepremičninske agencije lahko zaslužijo milijone, že če prodajo eno od teh stanovanj.

Prazna stanovanja
"Prodajalci skušajo kupce prepričati, da je vsak predmet v teh stanovanjih unikaten in skrbno izbran, v resnici pa so vsa enaka,"
je za The New Yorker povedala umetnica in opozorila, da so tudi stanovanja, ki jim jih je uspelo prodati, najpogosteje ostala prazna, saj gre zgolj za investicije.

Nepremičninski agenti so bili celo presenečeni, ko je rekla, da bi rada v stanovanju živela, in poudarili, da bo to eno redkih zasedenih stanovanj v celotni stavbi in da bo lahko njena družina živela v miru.