Saša Rudolf (1938–2020). Foto: Televizija Slovenija
Saša Rudolf (1938–2020). Foto: Televizija Slovenija

Aleksander (Saša) Rudolf se je rodil 17. decembra 1938 v Ljubljani. Njegov oče je bil tigrovec in je leta 1940 zbežal sprva v Beograd in nato v Egipt, družina pa se je znova združila šele leta 1947 v Trstu, kjer je preživel tudi preostanek življenja. Tam je Saša Rudolf tudi maturiral na slovenski Višji realni gimnaziji in se nato vpisal na fakulteto za politične vede tržaške univerze.

Mnogovrstna novinarska dejavnost
V letu 1962 je prevzel urejanje 15-dnevnika Demokracija, sodeloval je pri londonski reviji Klic Triglava in od leta 1966 je deloval tudi v uredništvu dnevnoinformativnih oddaj Radia Trst. Kot novinar je deloval na Radiu Trst A, od leta 1969 je tam kot stalno nastavljeni časnikar urejal dnevno športno radijsko rubriko. Dve leti pozneje je s kolegi ustanovil nedeljsko oddajo Šport in glasba.

Skozi leta je poročal tudi z mnogih mednarodnih športnih dogodkov. Bil je eden izmed ustanoviteljev slovenske televizije RAI, kjer je zasedel tudi funkcijo odgovornega urednika, so še zapisali na spletnem portalu Slovenskega športa v Italiji.

Leta 2018 je izšla knjiga Saše Rudolfa, naslovljena Moj RAI.

Rudolf je bil med letoma 1966 in 1968 sprva tržaški pokrajinski svetovalec, izvoljen na listi Slovenske skupnosti, nato pa še pokrajinski odbornik.

Saša Rudolf je "Muzeju novejše zgodovine Slovenije leta 2014 podaril izjemno dokumentarno in fotografsko zapuščino svojega očeta Ivana Rudolfa. Odtlej je poživljal vezi med zamejstvom in našim muzejem v matični domovini, promoviral razstavne in knjižne projekte in spodbujal k zavedanju pomena ohranjanja zapuščin zgodovinske vrednosti," so zapisali v muzeju.

Angažiran še pred nekaj dnevi
Tudi po upokojitvi se je s prispevki in pismi uredništvu pogosto oglašal tudi v Primorskem dnevniku, nazadnje še celo pred nekaj dnevi s pismom o nedavnem incidentu na italijansko-slovenski meji, so zapisali pri tem časniku.

Saša Rudolf je umrl v Trstu po krajši bolezni, je še poročal Primorski dnevnik.