Tako bo lahko sodeloval v kolektivnih pogajanjih s pristojnimi organi.

Zasuk deluje po organizacijskem modelu, ki v primerjavi s klasičnimi servisnimi sindikati stremi k večji dejavni vključenosti članov in članic. Foto: Bitef
Zasuk deluje po organizacijskem modelu, ki v primerjavi s klasičnimi servisnimi sindikati stremi k večji dejavni vključenosti članov in članic. Foto: Bitef
Sorodna novica Zasuk v kulturi?

Dodali so, da gre za izjemen dosežek, saj so tako samozaposleni delavci iz sektorja prvič v zgodovini pridobili legitimnost za pogajanja z oblastjo, ki so jim jo do zdaj ves čas odrekali.

Zasuk združuje večinoma samostojne kulturne delavce
Članice in člani sindikata Zasuk so pridružitev izglasovali v torek. Pogajanja med Gloso in Zasukom so sicer potekala vse od ustanovitve Zasuka 2. oktobra 2022, saj sta oba panožno sorodna sindikata videla številne prednosti v formalizaciji njunega sodelovanja. Medtem ko so v Gloso večinoma vključeni delavci iz kulturno-ustvarjalnega sektorja, ki so zaposleni v javnih kulturnih ustanovah, Zasuk primarno združuje delavce, ki delujejo samostojno, večinoma kot zunanji izvajalci za javne kulturne ustanove, nevladne organizacije in podjetja.

Kot je poudaril splošni koordinator Zasuka Miha Blažič, z združitvijo pridobita oba sindikata, saj bo tako delavstvo iz različnih podsegmentov sektorja končno povezano in zato močnejše. Predsednik sindikata Glosa Mitja Šuštar je poudaril, da se Zasuk s podpisom pogodbe pridružuje Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije in lahko sodeluje v kolektivnih pogajanjih s pristojnimi organi, član delavskega odbora Zasuka pa bo postal tudi član odbora Glose in bo dejavno sodeloval pri njihovih sejah.

Korak na poti do ureditve razmer v sektorju
Koordinatorica Zasuka za vsebine in strategije Katja Praznik kot ključno prednost združitve vidi to, da bodo končno tudi delavci in delavke, ki delujejo kot zunanji izvajalci in so bili iz kolektivnih pogajanj do zdaj popolnoma izključeni, lahko pristopili k pogajanjem in postavili zahteve za boljše plačne pogoje in pristop h kolektivni pogodbi.

Članica delavskega odbora Alenka Sottler je poudarila, da delavci v sektorju že desetletja živijo brez običajnih pravic, kot so "bolniški dopust, pravica do kredita in dostojnega delovnega prostora, vse z izgovorom, da so podjetniki in da se prav zato tudi ne morejo sindikalno organizirati". Nič od naštetega seveda ne drži in ravno močna sindikalna konfederacija je še en pomemben korak na poti do resničnega zasuka v sektorju, je dodala.

Člani Zasuka so zdaj avtomatično postali tudi člani konfederacije Glosa-Zasuk. S članstvom v ZSSS-ju imajo odslej vsi člani in članice Zasuka možnost brezplačne pravne podpore. Foto: BoBo
Člani Zasuka so zdaj avtomatično postali tudi člani konfederacije Glosa-Zasuk. S članstvom v ZSSS-ju imajo odslej vsi člani in članice Zasuka možnost brezplačne pravne podpore. Foto: BoBo

Koordinator za sindikalne boje in akcije Andraž Mali je povedal, da je do zdaj v okviru Glose deloval tudi sindikat zunanjih izvajalcev Suki, ki pa v zadnjih letih ni bil dejaven. Z združitvijo sindikatov bodo člani Sukija postali člani Zasuka.

Zasuk, ki deluje po organizacijskem modelu, ki v primerjavi s klasičnimi servisnimi sindikati stremi k večji dejavni vključenosti članov in članic, v letu 2023 uresničuje dva zastavljena cilja.
Prvi cilj je krepitev pogajalske moči s pridobivanjem novih članov in članic ter vzpostavitev trdne sindikalne mreže. V pol leta delovanja so že organizirali številne regijske sestanke z namenom krepitve lokalnih odborov po vsej Sloveniji.

Drugi cilj je temeljita obravnava problematike neplačevanja, podplačevanja in izkoriščanja javnih zavodov ter prizadevanje za uvedbo sankcij za neplačnike.