Sorodna novica PCT-pogoj v večini javnih prostorov ni več obvezen, v šolah ukinjeno samotestiranje

V ponedeljek je v veljavo stopil vladni odlok, ki odpravlja omejitve dovoljenega števila obiskovalcev in varnostne razdalje med obiskovalci na javnih kulturnih prireditvah.

Vprašanje uživanja hrane in pijače
Tudi strežba ter uživanje hrane in pijače sta na kulturnih prireditvah znova dovoljena, na svoji spletni strani pojasnjuje ministrstvo za kulturo.

Medosebna razdalja med obiskovalci
V priporočilih za preprečevanje prenosa in širjenja okužbe s koronavirusom za prireditve in dogodke, ki so bila posodobljena v torek, Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) udeležencem javnih prireditev svetuje upoštevanje zadostne medosebne razdalje. Ta pri sedenju znaša vsaj 1,5 metra in pri gibanju vsaj dva metra.

Na prireditvah s sedišči se priporoča vsaj 1,5 metra medosebne razdalje. Foto: MMC RTV SLO/Ivana Zajc
Na prireditvah s sedišči se priporoča vsaj 1,5 metra medosebne razdalje. Foto: MMC RTV SLO/Ivana Zajc

Omejitev števila obiskovalcev
Na NIJZ-ju prav tako priporočajo, da je največje število obiskovalcev prilagojeno velikosti prostora z upoštevanjem zadostne medosebne razdalje.

Smiselno upoštevanje priporočil in navodil
Na ministrstvu za kulturo poudarjajo, da se morajo pri izvajanju kulturnih dejavnosti smiselno upoštevati priporočila in navodila NIJZ-ja.

Kot so zapisali na ministrstvu: "Povedano z drugimi besedami, izvajalci oziroma nosilci kulturnih dejavnosti se o tem, kako in v kolikšni meri bodo upoštevali priporočila NIJZ-ja, odločijo glede na epidemično situacijo in stopnjo tveganja z okužbo." Po navedbah ministrstva za kulturo je tako v rokah izvajalcev prireditev, koliko bodo upoštevali ta priporočila.