Glede na odlok, ki bo začel veljati v soboto za naslednjih sedem dni, bodo muzeji in galerije svoje storitve lahko ponujali v osrednjeslovenski, goriški, obalno-kraški in gorenjski regiji. Pri tem veljajo enaki pogoji in omejitve kot za knjižnice.

Že ta konec tedna lahko – ob upoštevanju omejitev – obiščete tisti muzej ali galerijo (v štirih regijah), ki ste ga najbolj pogrešali. Foto: BoBo
Že ta konec tedna lahko – ob upoštevanju omejitev – obiščete tisti muzej ali galerijo (v štirih regijah), ki ste ga najbolj pogrešali. Foto: BoBo
Sorodna novica Kacin: Med prazniki druženje verjetno ne bo omejeno le na družinske člane

"Muzeji in galerije, ki so vpisani v razvid kulturne dediščine, s svojimi ustanovitelji uskladijo odpiralni čas ponujanja storitev neposredno končnim uporabnikom, pri čemer upoštevajo še druge okoliščine glede odpiranja," so zapisali na ministrstvu za kulturo.

Vodstva muzejev moti pomanjkanje jasnih navodil
Direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljana Blaž Peršin je povedal, da so na odprtje načeloma pripravljeni, ne gre pa to po njegovih besedah čez noč. "Treba je pripraviti neke stvari, treba je imeti ljudi, ogreti prostor itd." Po njegovih besedah bi bilo dobrodošlo, če bi se takšni ukrepi sprejemali dolgoročno in sistemsko v smislu, da "bi bili seznanjeni s tem, kako odpirati, kako zapirati, kdaj zapirati, če zapirati".

Direktorica Tržiškega muzeja Jana Babšek je povedala, da trenutno še ne vedo, kakšen je odlok, zato morajo najprej počakati na njegovo uradno objavo. "Potem bomo videli, kako, kdaj in za koliko časa lahko odpremo muzeje. V vsakem primeru, četudi nam bo omogočeno odprtje le za kratek čas, bomo našo osrednjo muzejsko enoto Pollakovo kajžo odprli, in sicer po prilagojenem urniku. V muzeju je namreč v vsakem primeru nekdo prisoten, kot javna institucija pa je tudi prav, da smo odprti, če imamo za to možnost. Obiskovalcev sicer ne pričakujemo veliko, so pa vsekakor dobrodošli," je dodala.

Knjižnice še naprej samo brezstično
Knjižnice ob ukrepih za zajezitev epidemije delujejo po načinu brezstične izposoje oziroma izposoje brez stika z uporabniki. Ta poteka po predhodnem naročilu gradiva, ki se uporabniku preda na za to varnem mestu. "Da bi uporabniki šli med police in sami izbirali knjige, ni mogoče, tudi uporaba čitalnic ni mogoča, mogoči sta samo izposoja in vračilo gradivo. Kako se to dogaja v posamični knjižnici, pa se najde na spletni strani knjižnice," je povedala predsednica Združenja splošnih knjižnic Vesna Horžen.

Dovoljen bo tudi ogled kulturne dediščine na ograjenih odprtih javnih površinah – na primer Sečoveljskih solinah. Foto: Rok Omahen
Dovoljen bo tudi ogled kulturne dediščine na ograjenih odprtih javnih površinah – na primer Sečoveljskih solinah. Foto: Rok Omahen

Novo izjemo, dovoljen ogled kulturne dediščine na ograjenih odprtih javnih površinah brez organiziranega vodenja, pa je vlada sprostila v soboto. Med takšne primere sodijo Arboretum Volčji Potok, Sečoveljske in Strunjanske soline ter Kobilarna Lipica.

Zakaj knjigarne ne sodijo v to skupino?
Upravni odbor Zbornice knjižnih založnikov in knjigotržcev je na vlado naslovil pobudo za čimprejšnje ponovno odprtje knjigarn.

Opozorili so, da so knjigarne v Sloveniji zaprte že skoraj dva meseca, skupaj s prvim zaprtjem skoraj štiri mesece. "Zaprtje povzroča nepopravljivo ekonomsko škodo knjigotrški panogi v obliki preko pet milijonov evrov izpada prihodkov ter družbi kot celoti, za katero si prizadevamo, da bi bila družba znanja, prebivalke in prebivalci pa ustvarjalni, podjetni in razmišljujoči posamezniki in posameznice," so zapisali.

Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev opozarja, da knjigarne predstavljajo zelo nizko tveganje za širjenje okužb, zagotovo pa ne višje od prodajaln, ki so trenutno med izjemami. Foto: BoBo
Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev opozarja, da knjigarne predstavljajo zelo nizko tveganje za širjenje okužb, zagotovo pa ne višje od prodajaln, ki so trenutno med izjemami. Foto: BoBo

Pobuda, da bi knjige uvrstili med nujne potrebščine
Knjigarne po njihovih besedah predstavljajo zelo nizko tveganje za širjenje okužb, zagotovo pa ne višje od prodajaln, ki so trenutno med izjemami. Poudarili so, da so v Avstriji, Belgiji, Hrvaški, Cipru, Italiji, Estoniji, Finski, Norveški, Portugalski, Poljski, Romuniji, Španiji, Švedski knjigarne odprte, v Srbiji in Latviji samo ob koncih tedna, znova so jih odprli na Češkem, v Grčiji, Irski, Franciji, Bolgariji (razen v nakupovalnih središčih). Tudi v Berlinu so knjigarne odprte.

Zato v povezavi z odloki vlade o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v RS, ki določajo, da je začasno prepovedano ponujanje in prodajanje nekaterih vrst blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju RS, med drugimi tudi knjigarnam, podajajo pobudo za čimprejšnje ponovno odprtje knjigarn.

Podajajo tudi pobudo po uvrstitvi knjig med nujno potrebne življenjske potrebščine, knjigarne pa med dejavnosti, ki predstavljajo nujno potrebno infrastrukturo za nemoteno delovanje življenja prebivalk in prebivalcev Slovenije.