Naloge informacijske pisarne bo do konca junija opravljal center Motovila, strokovno podporo za naprej pa ministrstvo za kulturo išče z razpisom.

V preteklem obdobju programa Ustvarjalna Evropa je bilo na razpisih uspešnih 135 slovenskih organizacij. Foto: Pixabay
V preteklem obdobju programa Ustvarjalna Evropa je bilo na razpisih uspešnih 135 slovenskih organizacij. Foto: Pixabay

Kot so sporočili iz Motovile, ki je v Sloveniji vzpostavila Center Ustvarjalne Evrope (CED Slovenija) znotraj evropske mreže, na podlagi pogodbe z ministrstvom dejavnosti informacijske pisarne izvajajo še do konca tega meseca. Strokovna podpora, ki se je v preteklem obdobju izkazala kot ključen dejavnik izjemne uspešnosti Slovenije v Ustvarjalni Evropi, pa bo ponovno na voljo, ko bo ministrstvo izpeljalo postopek imenovanja centra CED Slovenija za obdobje 2021–2027.

S temi sredstvi bo Ustvarjalna Evropa pomagala zaščititi, razvijati in spodbujati evropsko kulturno in jezikovno raznolikost ter dediščino. Foto: EPA
S temi sredstvi bo Ustvarjalna Evropa pomagala zaščititi, razvijati in spodbujati evropsko kulturno in jezikovno raznolikost ter dediščino. Foto: EPA

Kdo bo izvajal strokovno podporo pri pridobivanju sredstev?
To v praksi po pojasnilih Motovile pomeni, da dokler ministrstvo ne bo imenovalo novega izvajalca CED, Slovenija kot edina članica EU-ja ostaja brez brezplačne strokovne podpore za program Ustvarjalna Evropa 2021–2027.

"Seveda obžalujemo, ker so prvi razpisi novega programa že objavljeni, roki za oddajo vlog pa bodo med avgustom in novembrom," so zapisali v Motovili.

Kot je pojasnila članica ekipe CED-a Slovenija Ines Kežman, so morale vse države nominirati svoje centre, kar po njenih besedah pomeni, da so te postopke izpeljale že spomladi, Slovenija pa kot edina država tega še ni storila.

Ministrstvo je sicer v petek objavilo razpis za opravljanje nalog CED-a v Sloveniji v obdobju od leta 2021 do konca leta 2026.

Center bo zagotavljal promocijo programa Ustvarjalna Evropa 2021–2027, posredoval informacije o programu in nudil podporo prijaviteljem pri prijavljanju na razpise programa. Rok za prijavo je 12. julij, ministrstvo pa bo prijavitelje o izidih razpisa obvestilo najpozneje v dveh mesecih po zaključku odpiranja vlog, ki se bo začelo 15. julija, piše v razpisu.

Slovenske organizacije, ki so bile vodje projektov, so v obdobju 2014–2020 pridobile 24,3 milijona evrov. Foto: mmcrtvslo
Slovenske organizacije, ki so bile vodje projektov, so v obdobju 2014–2020 pridobile 24,3 milijona evrov. Foto: mmcrtvslo

Prvi razpisi že zunaj
Kot so sporočili iz Motovile, je v novi generaciji Ustvarjalne Evrope za letošnje leto na voljo rekordnih 300 milijonov, celotni sedemletni proračun pa je v primerjavi s prejšnjim programskim obdobjem višji za 63 odstotkov in znaša 2,4 milijarde evrov. Prvi razpisi za področje filma in druge kulturne in ustvarjalne sektorje so že objavljeni in se bodo iztekli med avgustom in novembrom.

S temi sredstvi bo Ustvarjalna Evropa pomagala zaščititi, razvijati in spodbujati evropsko kulturno in jezikovno raznolikost ter dediščino, pa tudi povečati konkurenčnost in gospodarski potencial kulturno-ustvarjalnih sektorjev.

"Program bo kulturnim delavcem, ustvarjalcem in drugim strokovnjakom v kulturi omogočil mednarodno sodelovanje, medsektorsko povezovanje in iskanje priložnosti za doseganje novih občinstev," piše v sporočilu za javnost.

Med najbolj svežimi je nagrada EU-ja za književnost, ki jo je  Anja Mugerli dobila za delo Čebelja družina. Foto: emka.si
Med najbolj svežimi je nagrada EU-ja za književnost, ki jo je Anja Mugerli dobila za delo Čebelja družina. Foto: emka.si

Nepogrešljiv vir financiranja
V preteklem sedemletnem obdobju je bila Slovenija med najuspešnejšimi izmed 41 sodelujočih držav. Slovenske organizacije, ki so bile vodje projektov, so v obdobju 2014–2020 pridobile 24,3 milijona evrov, kar znaša približno 3,5 milijona evrov letno za slovensko kulturo in film.

V tem obdobju je bilo na razpisih uspešnih 135 slovenskih organizacij, nekatere od njih večkrat, k temu pa je mogoče prišteti še organizacije in posameznike, ki so prejeli nagrade Unije.

"Program Ustvarjalna Evropa tako za domačo kulturo in film predstavlja nepogrešljiv ter pomemben vir financiranja, ki jim omogoča obstoj in razvoj ter na široko odpira vrata v mednarodni prostor," so še zapisali v Motovili.