Dostop do Julijinega balkona so omejili. Foto: EPA
Dostop do Julijinega balkona so omejili. Foto: EPA

Turisti lahko na majhno dvorišče vstopijo brezplačno in se fotografirajo z balkonom ali pa kot del rituala, ki naj bi prinesel srečo v ljubezni, z roko podrgnejo po desni dojki bronastega kipa Julije.

V tvitu na desni krajevni medij Corriere del Veneto poroča o dolgih vrstah pred vstopom na priljubljeno turistično točko.

Varnostniki pri Juliji
Pred pandemijo covida-19 je bilo na dvorišču tudi po tisoč ljudi hkrati, ob tem pa so na ulici pred dvoriščem nastajale tudi dolge vrste, poroča Guardian.

Večina obiskovalcev sicer ne obišče muzeja Casa di Giulietta, ki je posvečen Juliji in v katerem je zbirka slik, kostumov in drugih predmetov iz obdobja renesanse.

Številni župani Verone so v zadnjih desetih letih skušali zaostriti pravila za vstop na to območje, vendar so se temu lastniki sosednjih lokalov in trgovin upirali.

Med lanskim poletjem so zaradi epidemije covida-19 najeli varnostnike, ki so zagotovili, da je bilo na dvorišču hkrati le do 24 ljudi.

Kulturno-umetniška dediščina Verone. Foto: Reuters
Kulturno-umetniška dediščina Verone. Foto: Reuters

Lastniki trgovin s spominki si želijo čim več obiska
Zdajšnji župan Federico Sboarina je med drugim predlagal, da naj obiskovalci vstopnice rezervirajo po spletu, na območje pa je želel umestiti vrtljiva vrata.

Toda lastniki tamkajšnjih trgovin s spominki in drugi podjetniki na tem območju so se pritožili na upravno sodišče, ki je odločilo, da dvorišče ni v javni lasti, zato je omejitve ustavilo.

"Vhod na Julijino dvorišče zdaj urejajo varnostniki, zato je nerazložljivo, da tja ne moremo umestiti vrtljivih vrat," je za Guardian dejal Sboarina in dodal: "Glede na protokole zaradi covida-19 in javno varnost prenatrpanosti na dvorišču ne moremo več dovoliti."