Pisatelj, pesnik in časnikar Josip Jurčič je bil ena izmed osrednjih kulturnih in političnih oseb druge polovice 19. stoletja. Razglasitev Jurčičevega leta bo lahko v pomembni meri spodbudila drzno in ustvarjalno zasnovo programskih politik, programov in projektov v letu 2021, od področja založništva, knjižničarstva, gledališč, muzejev do raziskovalnega in izobraževalnega področja.

Sorodna novica Jurčiča so včasih nekateri res imeli radi, danes pa ga imamo še rajši
Josip Ipavec (1873–1921). Foto: Wikipedia
Josip Ipavec (1873–1921). Foto: Wikipedia

Zavedanje Jurčičeve dediščine lahko poveže vso Slovenijo
Hkrati je to odlična priložnost za medpodročno okrepljeno sodelovanje in vključitev tudi drugih, pomembnih resorjev, kot so denimo šolstvo, raziskovanje in turizem, so prepričani v vladi. Razglasitev Jurčičevega leta 2021 na ravni države bo pomembno in zelo pozitivno povezala ne samo literate, pisatelje, urednike in kulturne ustvarjalce, ampak vso Slovenijo.

Sorodna novica Usodna letnica bratov Ipavec

Leto Josipa Ipavca tudi priložnost za sodelovanje šolstva in turizma
V letu 2021 se bomo spomnili tudi Josipa Ipavca (1873–1921). Kot so sporočili iz Urada vlade za komuniciranje, bo lahko razglasitev leta Josipa Ipavca v pomembni meri spodbudila ustvarjalno zasnovo programov in projektov v letu 2021, od področja glasbene ustvarjalnosti do raziskovanja in glasbenega izobraževanja.

Ob spominjanju na skladatelja bo ministrstvo za kulturo javne zavode in javni sklad, ki delujejo na področju kulture, pozvalo, naj v sklopu razpoložljivih možnosti pri načrtovanju programov in projektov za prihodnje leto pripravijo vsebine, ki se bodo navezovale na to pomembno obletnico. Hkrati je to tudi odlična priložnost za okrepljeno sodelovanje pomembnih resorjev, kot sta denimo šolstvo in turizem.