Foto: go_2025
Foto: go_2025

Vrednost projekta v obdobju 2022–2026 je 20 milijonov evrov, od česar bo ministrstvo za kulturo zagotovilo deset milijonov evrov, mestna občina Nova Gorica pet milijonov, iz proračuna drugih občin je zagotovljenih 1,5 milijona evrov. Prav toliko zagotavlja tudi Evropska unija, dva milijona evrov pa se bo v projekt steklo iz zasebnih in tržnih virov, piše v sporočilu za javnost po seji vlade.

Foto: MONG
Foto: MONG

Namen projekta Nova Gorica, Evropska prestolnica kulture GO!2025 je opozoriti na bogastvo in raznolikost evropskih kultur ter njihove skupne značilnosti kakor tudi spodbuditi boljše medsebojno razumevanje med evropskimi državljani in spodbujati prispevek kulture k dolgoročnemu razvoju mest.

Kot še piše v sporočilu za javnost, je Evropska prestolnica kulture (EPK) predvsem priložnost za regeneracijo mesta, dvig prepoznavnosti mesta, širitev podobe mesta v očeh svojih prebivalcev, spodbujanje turizma in priložnost za prevetritev kulturne ponudbe v mestu.
Da bo naziv Evropske prestolnice kulture leta 2025 nosila Nova Gorica, je Evropska komisija razglasila 2020. Nova Gorica je kandidaturo za EPK 2025 pripravila v sodelovanju s čezmejno Gorico. Poimenovali so jo Go! Borderless, Gremo! Brezmejno.

Za potrebe projekta je bil ustanovljen javni zavod GO! 2025 – EPK, Mestna občina Nova Gorica pa zanj trenutno išče direktorja. Na razpis je prispelo pet prijav. O novem direktorju javnega bodo odločali novogoriški svetniki na seji mestnega sveta, ki bo predvidoma 8. septembra.